Almanya, ABD’ye Aleyhinde Savaş Açtı: Dolara Karşısında Yeni Ödeme Sistemi Kuralım

Almanya, ABD'ye Aleyhinde Savaş Açtı: Dolara Karşısında Yeni Ödeme Sistemi Kuralım
Almanya, ABD'ye Aleyhinde Savaş Açtı: Dolara Karşısında Yeni Ödeme Sistemi Kuralım
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya Dışişleri Bakanı Haiko Maas, Avrupa Birliği’nin şirketlerini ABD’nin İran’a karşısında yaptırımlara aleyhinde koruyabilmesi için ABD’den bağımsız yeni egemen bir SWIFT sistemi kurması gerektiğini belirtti.

“BİZE ZARAR VERİLMESİNE MÜSADE ETMEYİZ”

Maas, Alman Handelsblatt gazetesi için kaleme aldığı yazıda, “Bu durumda, Washington’a net şekilde ‘işbirliği istiyoruz’ dememiz stratejik öneme sahip. Lakin bize zarar verilmesine müsaade etmeyiz. Bu yüzden Avrupa şirketlerini yaptırımlardan hukuki açıdan korumak doğru olur” ifadelerini kullandı.

DOLARA KARŞI SAVAŞ

Alman bakan, “Amerika’dan egemen ödeme kanalları olarak bir Avrupa Para Fonu ve egemen bir SWIFT sistemi kurarak Avrupa’nın özerkliğini güçlendirmemiz işte böylece tartı taşıyor” diye yazdı.

“PATLAMAYA HAZIR BİR KRİZDEN…”

Anlaşmanın hayatta kaldığı her gün, kurtarılamadığı takdirde Ortadoğu’yu korkutma edecek patlamaya hazır bir krizden daha iyi olduğunu kaydeden Maas, “Avrupa, başarıyı tasarruf edilen para miktarıyla ölçen düşüncenin sonuçlarını hafifletmeye çalışacak” diye ekledi.

SWIFT NEDİR?

Swift milletlerarası bankacılık işlemlerinde döviz cinsinden elektronik fon transferi standardını sağlayan bir kod sistemidir. Bu sistem baştan sona tüm dünyadaki bankalar aralarında elektronik fon transferi standardı sağlanmaktadır. Swift, bankalar arasındaki ödeme transferlerinin epeyce kısa bir sürede gerçekleşmesini sağlar.

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ın kısa adı olan Swift; BIC (Bank Identifier Codes) kodu yani banka izah etme kodu baştan sona her bankayı tanımlamaktadır. Swift sistemi 1973 yılında kuruldu ve 1977 yılında aslında çalışmaya başladı.

Swift, bankayı belirten 8 veya 11 haneli bir koddan ibarettir. Kod açılımında ilk 4 hane bankanın kodunu , devam eden iki hane ülke kodunu ,sonraki 2 ya da 4 hane veya bazı ülkelerde 3 hane lokal kodu , sonraki 3 hane ise şube kodunu tanımlamaktadır

Tüm dünya bankacılık sisteminde Swift kodları standarttır. (Kaynak: Sputnik news)