Aklıselim galip geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başbakan Binali Yıldırım, BM Genel Kurulu’nda ABD’nin Kudüs kararının geri çekilmesini öngören tasarının kabul edilmesiyle ilgili olarak, “ABD yalnız kaldı. Neye rağmen? Tüm tehditlere rağmen. ‘Eğer siz karşı oy kullanırsanız, size şöyle yaparız böyle yaparız’ gibi hiç de devlet geleneğine uymayan birtakım tehditler olmasına rağmen aklıselim galip geldi” dedi.

Yıldırım, dün cuma namazını Başyazıcıoğlu Camii’nde kıldı. Namazın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, özetle şunları söyledi:

ABD’YE AÇIK MESAJ: Tarihi bir karardır. BM Genel Kurulu’ndan açık ara farkla ABD Başkanı’nın tek taraflı aldığı, uluslararası hukuka, BM’nin daha önceki kararlarına tamamen ters olan bu karar, üye ülkelerin büyük bir çoğunluğu tarafından uygun görülmemiş ve kabul edilmemiştir. Bu ABD’ye açık bir mesajdır. ‘Ben yaptım oldu’ anlayışının dünya düzeninde geçerli olmayacağı, güçlü olanın haklı değil, haklının güçlü olması gerektiği evrensel gerçeği bir kez daha genel kurulda tecelli etmiştir. Ümit ederim ki; ABD yönetimi alınan bu kararı doğru okur ve yanlış verdiği karardan bir önce vazgeçer. Çünkü İsrail-Filistin arasında yarım asra varan bu anlaşmazlık büyük acılara sebep olmuştur. Artık daha bu acıların daha fazla devam etmemesi gerekir. Bölgede terör örgütleriyle mücadele sürerken yeni bir sorun alanının ortaya çıkarılması insanlık için bölge için büyük bir felaketin başlangıcı olacaktır. Bu karar bu yanlıştan dönülmek için fırsat olur.

TÜRKİYE TAKİPÇİSİ OLACAK: (Türkiye bundan sonra ne yapacak?) Türkiye, baştan beri cumhurbaşkanımızın riyasetinde bu konuda çok aktif ve öncü bir rol üstlendi. Bildiğiniz gibi İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanı Türkiye. Bu sıfatla cumhurbaşkanımız bütün İslam ülkelerini olağanüstü zirveye davet etti. 13 Aralık’ta çok güçlü bir tepki, ABD’nin 6 Aralık’ta aldığı karara karşı verilmiş oldu. Ondan sonra BM süreci yaşandı. ABD hem Güvenlik Konseyi’nde hem Genel Kurul’da yalnız kaldı. Neye rağmen? Tüm tehditlere rağmen. Hiç de devlet geleneğine uymayan birtakım tehditler olmasına rağmen aklıselim galip geldi. Türkiye bu meselenin takipçisi olacak.

‘OHAL Komisyonu titiz çalışıyor’(OHAL Komisyonu’nun ilk kararları) Bildiğimiz gibi bu itiraz komisyonu kanunla kurulmuştu. Yapılanmasını tamamladı. Bütün müracaatları aldı. Müracaat edenlerin bütün kurumlardan dosyalarını temin ettiler. İstihbarat ile ilgili birimlerden gereken bilgileri topladılar. İlk toplantısını yaptık, kararlarını da aldılar. Bundan sonra ellerindeki dosyaları gündemlerine göre almaya devam edecekler. Çok güçlü bir ekibi var. Kapsamlı çalışma yapıyorlar. Sadece duyumlarla, kanaatlerle, ihbarlarla değil aynı zamanda belgelerle, bilgilerle mahkemelerin de esas aldığı kıstaslar çerçevesinde titiz bir çalışma yürütüyorlar. Bu ne getirecek? Eğer itirazı reddedilenler varsa, bunlara yargı yolu açılıyor. Bundan sonra Mahkemelere gidebilecekler, haklarını arayabilecekler. İade edilen varsa da haklılığı ortaya çıkmış olacak. Mesele böylece hallolmuş olacak.