Ailelere okul alışverişi uyarısı

Ailelere okul alışverişi uyarısı
Ailelere okul alışverişi uyarısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Adem Şahin, yaptığı yazılı açıklamayla yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde öğrenci ve velilere, mektep alışverişinde uyarı etmeleri gereken konularla ilgili hatırlatma ve uyarılarda bulundu.

Alışveriş merkezleri, çarşı ve pazarlarda fazla sayıda marka ve çeşitte kırtasiye malzemesinin satışa sunulduğuna dikkati çeken Adem Şahin, reyonlarda çoğunlukla çizgi film kahramanlarıyla süslenmiş, albenisi yüksek, renkli kırtasiye ürünlerinin bulunduğunu bildirdi.

CAZIBELI ÜRÜNLERDEKİ RISK

TSE Başkanı Adem Şahin, çocukların ilgisini çeken bu ürünlerden bir kısmının markasız veya kaynağı belirsiz ürünler olması nedeniyle fazla ucuz fiyatlardan satışa sunulduğunu belirterek, “Ancak çocuklar için albenisi, veliler için fiyatları nedeniyle çekici görünen bu ürünler sıhhat açısından ciddi riskleri beraberinde getirmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

SAĞLIĞINIZIN BOZULMASINA NEDEN OLUR

TSE’nin standardizasyon ve kalite alanlarındaki çalışmalarının velilere okul alışverişinde tezgâhtar olacağına inandıklarını aktaran Adem Şahin, güvenlik standartlarına uygun üretilmeyen ürünlerin, sağlığın bozulmasına neden olabilecek riskler taşıdığını vurguladı.

ÜRETİCİSİ MEÇHUL ÜRÜNÜ ALMAYAIN

Adem Şahin, velilerin dikkat etmeleri gereken konuları, sıraladı

Üreticisi bilinmez hiçbir ürün satın alınmamalı. Ürünlerin üstünde veya ambalajlarında mutlaka üretici ya da ithalatçıya ait ulaşılabilir adres ve telefonların bulunması gerekiyor. Üründe herhangi bir sorun olduğunda firmanın ulaşılabilir olması yük taşıyor.

Ailelere okul alışverişi uyarısı

KOKOLU ÜRÜNLERDEN UZAK DURUN

Yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmeli. Kokulu ürünler tercih edilmemeli. Oyuncaklarda, ağır metallerin belirlenen sınırlar dahilinde kullanıldığını gösteren EN71-3 işareti aranmalı. Yumuşatılmış oyuncaklarda fitalat gibi sağlığa zararlı maddeler limitlerin üzerinde olmamalı.

MARKA UYARISI

Yüz boyası, dövme kalemi gibi cilt üzerine uygulanan kozmetik ürünlerde dermatolojik testlerden de geçmiş, güvenilir markalar tercih edilmeli. Parmak boyası ve oyun hamuru gibi daha minik yaş gruplarının kullandığı, ağza götürülme olasılığı yüksek ürünlerde de güvenilir markalardan şaşılmamalı.

Markasız boyalı ve plastik baskılı okul ve besin çantaları, mataralar seçim edilmemelidir. Bilhassa yoğun badana kokusu taşıyan, plastik baskılı gıda çantası ve matara alınmamalıdır. Ürünlerin üstünde sağlıksız olmadığını bildiren ibareler aranmalıdır.

Ailelere okul alışverişi uyarısı

SLOVENT İÇERMEYEN YAPIŞTIRICILAR TERCIH EDİLMELİ

Eğitim malzemeleri sektöründe TSE markalı ürünlerin sayısının, tüketicilerin standartlara yerinde ve kaliteli ürün satın alma konusunda gösterdikleri hassasiyetle birlikte artacağına değinen Adem Şahin, “Unutulmamalıdır ancak çocuklarımızı düşük kalite ya da standart dışı ithal kırtasiye malzemelerindeki mümkün risklerden korumanın en güvenilir yolu, alışverişlerde TSE markalı ürünleri seçim etmektir.” dedi.