Ailelere mektep çantası uyarısı

Ailelere mektep çantası uyarısı
Ailelere mektep çantası uyarısı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukların kullandığı okul çantalarının ağırlığının artı olması durumunda duruş bozukluğu yaşanabileceğini belirten  İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Durumu Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Gülşah Konakoğlu “Postürün (duruş) bireyi fiziki ve ruhsal yönden hayatı her tarafında etkileyen bir öğe. Ailesel ve yapısal faktörlerin yanısıra alışkanlıklar bireyin postüral yapısını etkiler. Akıcı postür için dengelenmiş ligament ve kas yapısına sahip olmak gerekiyor. Postür bozukluklarına tabi olarak kas ve ligaman yapısında ortaya çıkan instabilite; ağrıya, adale yorgunluğuna ve bakışımsız görüntüye yol açıyor. Omurgada en sık karşımıza çıkan postüral problemler iseskolyoz (omurganın yandan eğriliği) ve kifoz yani kamburluk.” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR GELİŞME DÖNEMİNDE PEŞINE DÜŞÜP TAKIP EDİLMELİ”

Bedensel değişimin yaşandığı adölesan (buluğ çağı) dönemin, gelişme döneminin manâlı bir bölümünü oluşturduğunu gösteren Konakoğlu,”Bu dönemde kas iskelet sistemi hastalıkları özellikle de omurgada skolyoz ve kifoz sık görülmektedir. Skolyoza niçin olan çarpıklık adölesan dönemde 10 yaşından sonra ortaya çıkıyor ve tekrar artma ve gelişmenin çabuk olduğu bu dönemde çabucak ilerliyor. Ama bulgular erken dönemde çok bariz olmadığından genelde tanı ve tedavi gecikiyor. Genel Olarak ilk semptom asimetri oluyor. bu nedenle anne ve babaların bu konudaki farkındalıklarının yüksek olması ve çocuklarını gelişme döneminde düzenli takip etmesi erken teşhis için son derece kayda değer.” dedi.

Ailelere okul çantası uyarısı

“OKULLARDA DÜZENLI SKOLYOZ TARAMALARI YAPILMALI”

Eğrilik düşük derecelerde iken bireye yerinde alıştırma programları ile mükemmel sonuçların alınabileceğine ama eğriliğin derecesi arttığında aynı sonuçları alabilmenin mümkün olmadığının altını çizen Gülşah Konakoğlu,“böylece artış ve gelişme dönemindeki çocuk ve adölesanlarda okulda yapılan postür analizleri de erken tanı için son derece önemlidir. Ülkemizde de fizyoterapistler tarafından tüm okullarda bütün anlamıyla düzenli skolyoz taramaları yapılmalı” diye konuştu.

Ailelere okul çantası uyarısı

“EKSIK MADDESEL AKTİVİTE DURUŞU BOZAR”

Adölesan dönemde bir anda ortaya çıkan skolyozun nedeninin tamamen bilinemediğine aksan yapan Gülşah Konakoğlu, “Ancak yapılan araştırmalarda mektep çocuklarında ortaya çıkan postür bozukluklarını etkileyen faktörler arasında yanlış duruş ve oturuş şekli, çantanın taşınma şekli, çantanın ağırlığı, tablet ve akıllı bilgisayarların sık kullanımı, sedanter yaşam biçimi gösteriliyor. Çocuğun kullandığı mektep çantasının ağırlığının fazla olması postürü bozabiliyor. bu nedenle çantanın ağırlığı çocuğun gövde ağırlığının yüzde 10 ’unun altında olması idealdir. Mektep çantası her iki omuza takıldığında dahi baş ve boyun öne tilt yapmakta ve yüke maruz kalıyor. Okul çocuklarında ortaya meydana çıkan duruş bozukluklarının en önemli nedenlerinden biri de yetersiz fiziksel aktivite. Aileler çocuklarını gövde kondisyonunu, omurgayı stabilize eden kasların kuvvetini ve dayanıklılığını arttıracak egzersizleri yapabilecekleri sporlara zaman ayırması hususunda özendirme etmeliler ve motivasyon sağlamalı” şeklinde konuştu.

Ailelere okul çantası uyarısı