Aile sağlığı merkezlerinde check-up dönemi

Aile sağlığı merkezlerinde check-up dönemi
Aile sağlığı merkezlerinde check-up dönemi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Durumu Bakanı Fahrettin Koca, “Ahali Sağlığı Haftası” dolayısıyla toplumsal çevrenin sağlık durumu üzerindeki etkilerini inceleyen koruyucu hekimlik çalışmalarını yürüten, hastalıklara sebep olan etkenleri inceleyen ve bireylerin hastalanmasına meydan vermeden sebepleri bertaraf eden tıp alanı olduğunu ifade etti.

Herkesin dinç bir çevrede, sağlıklı ve uzun bir hayat sürme hakkı olduğunu vurgulayan Koca, bunu yapmak için de sağlığı kötüleştiren nedenleri ve toplumdaki rahatsızlık risklerini ortadan kaldırma sorumluluklarının bulunduğunu, bu amaca karşın davranılmasıyla daha sağlıklı bir toplum hedefine ulaşılabileceğini söyledi.

Koca, Millet Sağlığı Haftası dolayısıyla tedavi edici uygulamaların gerekliliği kadar insan sağlığının korunması ve yaşamın her dönemini sağlıklı ve kaliteli geçirmelerinin gerekliliğine dikkati çekerek, bu bilinçle çalışmaları yoğun bir şekilde yürüttüklerini vurguladı.

“1 MİLYON BEBEK, 2 MİLYON OKUL ÇAĞI ÇOCUĞU AŞILANIYOR”

Bakanlığın insanlar sağlığı çalışmaları hakkında data veren Fahrettin Koca, 8 bine yakın aile sağlığı merkezinde 26 bine yakında olacak olan aile hekimliği birimleri ile vatandaşların mahallerinde hizmet aldığını belirtti.

Koruyucu sağlık durumu hizmetlerinin anne karnında başladığına işaret eden Koca, “Geleceğimizin teminatı olan gelecek nesillerimizin sağlığını korumak adına 13 hastalığa karşısında bir milyonu aşkın bebeğimizi ve 2 milyondan artı okul çağı çocuğumuzu aşılıyoruz. Kısa zamanda bu aşılarımızı ülkemizde üretmeyi hedefliyoruz. Bebeklerimizde olması mümkün doğumsal ve genetik hastalıkları erkenden teşhis ve çare edebilmek için taramalar yapıyoruz. Çocuklarımızın psikososyal gelişimlerini peşine düşüp takip edip destekleyerek sağlıklı nesillere yatırım yapıyoruz.” dedi.

AİLE HEKİMİNDEN RANDEVU ALINACAK

Afiyet Bakanı Koca, bu yıl başlatılan tehlike tarama programı ile aile sağlığı merkezlerinde vatandaşların sağlık durumu durumları hakkında farkındalık oluşturmak ve muhtemel hastalıkların daha ortaya çıkmadan önlemeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Aile hekimlerimiz kadar verilen bu hizmetten muamele etmek isteyen vatandaşlarımız internetten veya 182 numaralı çağrı merkezimizi arayarak Merkezi Doktor Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden randevu alarak bedava olarak bu programdan istifade edebileceklerdir. Bu tarama programı baştan sona vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına kadar check-up programlarında uygulanan kan basıncı, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, ELEKTROKARDIYOGRAM (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz.”

Koca, “Dinç nesiller ve dinç toplumlar, bilinçli ve dinç annelerin eseri olacaktır” anlayışı ile 15-49 yaş arası tüm kadınlara karşın bilgilendirme, eğitim ve evlilik öncesi danışmanlık hizmetleri verdiklerini vurgulayarak, Toplum Sağlığı Merkezleri ve hastanelerde açılan bilgilendirme sınıfları ile anne adaylarını daha sağlıklı bebeklere sahip olabilmeleri ve sağlık içinde büyütebilmeleri için eğitim verdiklerini söyledi.

“KANSERDE ERKEN TEŞHIS YAŞAM KURTARIR”

“Kanserde erken tanı yaşam kurtarır” prensibiyle meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlerine karşı tarama programlarının da yürütüldüğünü açıklayan Koca, bu sayede yılda 5 milyon vatandaşa eriştiklerini bildirdi.

Tütün kullanımını azaltmak, gençleri tütün kullanımına başlamaktan uzak tutmak ve yüzde 70’i tütün kullanmayan vatandaşların haklarını koruyabilmek amacıyla ile 171 ve 191 numaralı çağrı merkezlerinin 7 gün 24 saat canlı operatör desteği ile hizmet vermeye devam ettiğini dile getiren Koca, tütünle uğraş ekiplerinin de sahada kesintisiz kontrol ve halka karşın bilinçlendirme çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.