Adıyaman Üniversitesinden elektrikli yarış arabası

Adıyaman Üniversitesinden elektrikli yarış arabası
Adıyaman Üniversitesinden elektrikli yarış arabası
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ), TÜBİTAK tarafından 2005’ten bu yanlamasına üniversite öğrencilerine karşın düzenlenen “Efficiency Challenge Electric Vehicle” yarışlarına katılacak.

ADYÜ’den yapılan açıklamaya tarafından, Mühendislik Fakültesi öğrencileri ve akademisyenler kadar üretilen yerli ve milli elektrikli yarış arabası “Yaman Spaceways”, Kocaeli’de düzenlenecek yarışmada birincil kere görücüye çıkacak.

“Yaman Team” adı verilen yarışma takımı tarafından tasarlanan aracın test sürüşü ADYÜ Mühendislik Fakültesi bünyesindeki Bilgisayar, Elektrik-Elektronik ve Makina mühendisliği bölümlerinin akademisyen ve öğrencileri tarafından üniversite merkez yerleşkesinde gerçekleştirildi.

YÜZDE 100 YERLİ

Aracın, fiziki yapısı ve performansı ile TÜBİTAK’tan geçer anekdot alması bekleniyor.

Yaman Spaceways, yüzde 100 yerli olması ve iyice üniversite laboratuvarlarında geliştirilmesi yönüyle dikkati çekiyor.

Arabanın tasarımından montajına ve üretimine dek her aşaması, Alet Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şerif Çitil’in liderliğini yaptığı, akademisyen ve öğrencilerden oluşan “Yaman Team” göre gerçekleştirildi.

Açıklamadan görüşlerine yer bahşedilen ADYÜ Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü, Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem verdiklerini, akademisyen ve öğrencileri bu cins alanlara teşvik ettiklerini ifade etti.

Adıyaman Üniversitesinden elektrikli yarış arabası

“ELEKTRİKLİ ARAÇLARLA İLGİLİ ÇOK ÖNEMLI AR-GE ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan Türkiye’deki imal seferberliğine katkı maddesi sunmayı hedeflediklerini aktaran Gönüllü, “Özellikle elektrikli araçlarla ilgili fazla önemli Ar-Ge çalışmalarımız var. Az Daha her yıl yeni bir elektrikli araç üretiyoruz. Bu yıl da bilhassa eşsiz tasarımı ve performansı ile ön plana meydana çıkan ‘Yaman Spaceways’ isimli aracımızı TÜBİTAK göre düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışmasında pistlerde göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Adıyaman Üniversitesinden elektrikli yarış arabası

53 ÜNİVERSİTENDEN 65 TAKIM

Gönüllü, aracın motoru ve pil sistemi de dahil elde etmek üzere yazılımından donanımına dek her şeyinin üniversitede geliştirildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Araç üstünde yer alan iki fırçasız motor (BLDC), lityum batarya paketi, batarya idare devresi (BMS), yerleşik şarj devresi, telemetri ve vasıta teftiş sisteminin tüm tasarım, analiz ve yazılımları takımımıza aittir. Aracımız prototip özelliği taşımakta olup, üstünde araştırma ve geliştirme faaliyetleri kesintisiz devam edecektir.”

TOSFED Körfez Yarış Pisti’ndeki yarışmaya, Türkiye’den ve yurt dışından 53 üniversiteden 65 takımın katılması bekleniyor.