Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı: Dört Karakter Bir Ailenin Istek Sınırı Bin 943 Lira

Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı: Dört Karakter Bir Ailenin Istek Sınırı Bin 943 Lira
Açlık ve Yoksulluk Sınırı Açıklandı: Dört Karakter Bir Ailenin Istek Sınırı Bin 943 Lira
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk-Iş tarafından çalışanların geçimini sağlama koşullarını ortaya düzenlemek ve temel gereksinim maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek nedeniyle her ay yapılan “Özlem ve Fakirlik Sınırı Araştırması”nın Kasım ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya kadar, bu ay dört kişilik ailenin sağlıklı, dengelenmiş ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını açıklayan “açlık sınırı” bin 943 lira olarak belirlendi. Yiyecek ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve güya ihtiyaçlar için yapılması gerekli diğer harcamaların toplam tutarına eşit gelen “yokluk sınırı” ise 6 bin 328 lira oldu.

ÇALIŞANLARIN GELİRLERİ AÇLIK SINIRINI KARŞILAMAKTAN UZAKTAN

Ankara’da yaşayan dört şahsiyet bir ailenin “gıda için” yapması gereken en az harcama tutarı, bir önceki avuç içi göre yüzde 1,22 oranında arttı. Yılın 11 ayında fiyatlardaki çoğaltma yüzde 20,81 oranına ulaştı. Gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla çoğalma yüzde 23,94 hesaplandı. Araştırmada, fiyat artışları aleyhinde ilk olarak en düşük aidat almak üzere çalışanların gelirlerinin yetkisiz olduğu ve mevcut minimum ücretin, dört kişilik bir ailenin en az aylık gıda harcaması olan açlık sınırını bile karşılamaktan uzakta kaldığı tespitlerine de yer verildi.

YUMURTANIN TANESI 79 KURUŞA YÜKSELDİ

Süt, yoğurt, peynir grubunda, bir takım marketlerde peynirde yapılan olumlu fiyat ayarlamaları dışında, bu ay önemli bir fiyat değişikliği olmadı. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta, hesaplamada dikkate alınan kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı değişmedi. Tavuk fiyatında çeşitlilik olmazken balık fiyatında artma tespit edildi. Yumurtanın adam başina birçok yerde 79 kuruşa değin yükseldi. Bakliyat ürünlerinden barbunya ve kuru fasulye fiyatında yine artma oldu, diğerlerinde bir fiyat değişikliği gerçekleşmedi.

PATATES-KURU SOĞAN FİYATI BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE ARTTI

Ortalama yaş sebze-meyve fiyatı, hesaplamaya başlıca alınan ürünlerdeki değişikliğe tabi olarak bu ay azıcık geriledi ama sıklıkla gündeme gelen patates-kuru soğan fiyatı bir önceki avuç içi göre büyüme gösterdi. Özellikle kuru soğan fiyatı “rahatsızlık” gerekçesiyle artarken, buna patates fiyatı eşlik etti. Bazı mevsim sebzelerinin fiyatı mutfak harcamasına olumlu katkı maddesi yaptı. Ortalama sebze fiyatı bu ay 4,84 lira hesaplandı. Ekmek fiyatındaki çoğaltma bu ay da piyasadaki satış fiyatına yansımadı. Un ve irmik fiyatı benzer kaldı ancak makarna, pirinç ve bulgur fiyatında bazı düşük istikrarlı ayarlamalar görüldü.

YAĞLI TOHUM ÜRÜNLERİNDEN YALNIZCA FINDIĞIN FİYATI ARTTI

Geçen ay fiyatı gelişen tereyağı ile margarin fiyatı değişmedi. Zeytinyağı fiyatı bu ay yine artarken günebakan yağı fiyatı değişmedi. Zeytin fiyatı, yeşil ve siyah zeytin ortalaması olarak benzer kaldı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği vb.) ürünlerinden sadece fındığın fiyatı arttı. Şeker fiyatıyla birlikte bal, reçel, pekmez fiyatı da değişmedi. Tuzlu fiyatında indirime gidildi. Dere ve ıhlamur fiyatı değişmedi. Salçada bu ay -düşük de olsa- yine yükselme yapıldı.