ABD’ye Türkiye uyarısı! Yıkıcı etkiler yapabilir

ABD'ye Türkiye uyarısı! Yıkıcı etkiler yapabilir
ABD'ye Türkiye uyarısı! Yıkıcı etkiler yapabilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin ABD’deki manâlı zihin örgütlerinden Bahçeşehir Uluslararası Üniversitesi ve Küresel Politikalar Enstitüsü’nde Türkiye ile ABD arasında yaşanan siyasal ve idareli gerilim ele alındı.

“ABD – Türkiye ilişkilerinde Sorunlar ve Fırsatlar” adını taşıyan panelde konuşan Amerikalı ve Türk uzmanlar, son dönemde ABD Başkanı Trump ’ın açıklamaları ve Türkiye ’ye uygulanan yaptırımlarla tırmanan gerginliğin bir an önce sona ermesi gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKİYE’NİN KRİTİK ROLÜNE DIKKAT ÇEKİLDİ: Bahçeşehir Milletlerarası Üniversitesi ve Küresel Politikalar Enstitüsü tarafından ortak düzenlenen toplantıda ilk sözü alan ABD Ticaret Odası Orta Doğu ve Türkiye ’den sorumluluk sahibi Başkan Yardımcısı Khush Choksy, iki ülke arasındaki ticari ilişkilere vurgu yaptı ve Türkiye ’de Amerikan sermayesiyle kurulan takriben bin sekiz yüz şirket olduğuna uyari çekti.

Choksy, ABD Başkanı Trump tarafından empoze edilen idareli yaptırımları da yorumladı ve bu tip idareli yaptırımların uzun vadede ülkelerin kendi idareli çıkarlarına zarar verdiğini söyledi. ABD Ticaret Odası olarak yaptırımların karşı olduklarını yineleyen Khush Choksy, küresel müttefikleri uzaklaştıracak politikaların ABD milli çıkarları için negatif sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi. “Siyasi sorunlar ekonomik boyuta taşındığında bambaşka siyasi sorunlara yol açabiliyor” diye konuşan Choksy, ABD ’nin milletlerarası alanda yalnızlaşmaması için diyalogdan imtiyaz verilmemesini öğüt etti.

YIKICI ETKİLERE YOL AÇABİLİR: Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Selman Kurt da konuşmasında, ABD ve Türkiye arasındaki ticaretin ABD lehine bir dengede olduğunu hatırlatarak, “Hür piyasa ekonomisinin merkezi konumundaki ABD ’nin Türkiye gibi kayda değer bir müttefike yaptırım uygulaması ticari ilişkilerde yok edici etkiler yapabilir” uyarısında bulundu. İki ülke hükümetinin sorunlarını yapıcı ve diyaloğa dayalı diplomasi kanalları üzerinden tartışması gerektiğini söyleyen Kurt, ABD yönetiminin Türkiye ’yi alternatif pazarlara iten anlayıştan bir an önce uzaklaşmasını umduklarını anlattı.

VAZGEÇİLMEZ MÜTTEFİK TÜRKİYE: Amerikan Türk Konseyi Başkanı Howard Beasey, ABD ve Türkiye arasındaki sorunların idareli olmaktan ziyade siyasi sorunlar olduğunu söyledi. Ekonominin siyasi sorunları çözmek için sadece bir sopa olarak kullanıldığını söyleyen Beasey, siyasetin aradan çıkması durumunda ekonomik anlamda atılabilecek fazla olumlu adımlar olduğunu anlattı.

Yaptırım krizi yüzünden yüz milyonlarca doların ABD ’ye gelmediğini vurgulayan Beasey, tarafların masaya dönerek bu sorunu daha fazla derinleşmeden aşmaları gerektiğini söyledi. Bilhassa iki ülke liderine sorumluluk düştüğüne uyari çeken Beasey, Türkiye ’nin ilk olarak siyasi, askeri ve hesaplı elde etmek üzere her açıdan vazgeçilmez bir ABD müttefiki olduğunu hatırlattı.

Moderatörlüğünü Bahçeşehir Milletlerarası Üniversitesi Rektörü Sinem Vatanartıran ’ın üstlendiği panel, Bahçeşehir Milletlerarası Üniversitesinin Vaşington ’daki merkez kampüsünde gerçekleşti. Panele Türkiye ’nin ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç ’ın yanı sıra farklı alanlara yönlendirilmiş ülke büyükelçilik temsilcileri, us kuruluşları, üniversiteler ve basın mensupları katıldı.