ABD’li Senatör Mccain’in Cenaze Töreni Düzenlendi

ABD'li Senatör Mccain'in Cenaze Töreni Düzenlendi
ABD'li Senatör Mccain'in Cenaze Töreni Düzenlendi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşmiş Devletleri’nde kanser nedeniyle hayatını kaybeden eski senatör John McCain için cenaze töreni düzenlendi. Törende ABD’nin eski başkanları Barack Obama ve George W. Bush, McCain’in vasiyeti üzerine söylev yaptı.

Geçtiğimiz hafta, kanser hastalığı sonucu hayatını kaybeden Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinin eski senatörü John McCain için cenaze töreni düzenlendi. Washington’da yer alan Milli Katedral’de düzenlenen törende ABD eski başkanları Bill Clinton, George W.Bush, Barack Obama da hazırlanmış bulundu. Eski senatör McCain’in vasiyeti üstüne cenaze töreninde ABD’nin eski başkanları Barack Obama ve George W. Bush birer hitabe yaptı. Törene keza ABD Başkan Yardımcılığı yapmış Joe Biden, oyuncu Warren Beatty, New York eski Belediye başkanı Michael Blumberg, Demokrat Parti’li senatör Sheldon Whitehouse gibi isimler de katıldı.

Törenin başlangıcında konuşan McCain’in kızı Meghan McCain, “Bugün karşınızda asla anlatmak istemediğim şeyleri söylemek için bulunuyorum” diyerek söze başladı. John McCain’in sevgi batmış olduğunu vurgulayan Meghan, “John McCain’in Amerika’sı eli bol ve büyüktü” dedi. Eski senatörün vasiyeti üzerine cenaze törenine katılmayan ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyalarında kullandığı ‘Amerika’yı baştan harika yapalım’ sloganına atıfta bulunan Meghan McCain, “John McCain’in Amerika’sı asla her tarafta şahane yapılmaya ihtiyaç duymadı çünkü Amerika her zaman harikaydı” dedi.

“Bir Takım yaşamlar fazla renklidir. Asla bittiğine inanamazsınız”

Eski ABD Başkanı George W. Bush ise McCain’in cenazesinde yaptığı konuşmada, “Bazı yaşamlar fazla renklidir. Katiyen bittiğine inanamazsınız” dedi. McCain’in arasında geçen tüm gerginliklere rağmen kendisini daha iyi bir insan yaptığına inandığını söyleyen Bush, “McCain’in gidişi ile dünya daha küçük bir yer haline geldi” dedi.

“Bir savaşçı, bir devlet adamı ve bir yurtsever”

Daha önce McCain’e karşı başkanlık seçimini kazanmış olan Barack Obama da cenaze töreninde bir tavır gerçekleştirdi. “Buraya sıra dışı bir insanı kutlamaya geldik. Bir savaşçı, bir devlet adamı ve bir yurtsever” diyerek sözlerine başlayan Obama, “Bizi daha iyi başkanlar yaptı, senatoyu daha iyi bir yer yaptı, ülkeyi daha iyi bir yer yaptı” dedi.

McCain’in cenazesine konuşmak için davet edildiğini duyunca şaşırdığını ve gururlandığını söyleyen Obama, önceki rakibi ile ilgili olarak, “Bizi, eski rakiplerini buraya getirip kendi hakkında hoş şeyler söyleterek son gülen o oldu” dedi.

Obama, McCain’in Amerika vatandaşı olmanın damardaki kanla, nasıl göründüğü ile veya ülkeye ne kadar önce gelindiği ile alakalı olmadığını anladığını ifade ederek, 2008 başkanlık kampanyası sırasında Obama hakkında çıkan doğum yeri söylentileri ile ilgili olarak “Sadece beni değil, Amerika’nın karakterini savunuyordu” dedi.

McCain ile aralarındaki bakış farklılıklarının derin olduğunu söyleyen Obama yaşadıkları özel anları “ayrılığımız her zaman vardı fakat birlikte güldük ve birbirimizden fazla şey öğrendik” biçiminde anlattı.

Konuşmaların gerisinde McCain’in vasiyeti üstüne kanserle savaşırken de sürekli dinlediği “Danny Boy” şarkısı Renee Felming göre icra edildi.

McCain’in cenazesi halka açık bu programın tamamlanmasının ardından özel bir merasim için Annapolis, Maryland’de yer alan ABD Deniz Akademisi Şapeli’ne götürüldü. McCain buradaki törenin ardından askeri törenle toprağa verilecek.

McCain’in Vietnam Savaşında tutsak düşmesi, uzun politik hayatında yaptığı şeyler ve partiler üstü yaklaşımıyla yürüttüğü politik yaşamı, politik yelpazenin her tarafından çoğu Amerikalının saygısını kazanmasını sağlamıştı. – WASHINGTON