ABD’de Rus uydusu alarmı

ABD'de Rus uydusu alarmı
ABD'de Rus uydusu alarmı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel Sekreter Yardımcısı Yleem Poblete, dün İsviçre’deki bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Ne olduğunu kesin olarak bilemiyoruz ve ne olduğunu doğrulamanın hiçbir yolu yok” dedi.

“SİLAHLI UYDU” ENDİŞESİ

Yleem Poblete, bunun bir silah olup olmadığını bilmenin imkansız olduğunu da kaydetti.

Rusya açıklamaları “şüpheye dayanan temelsiz, karalayıcı suçlamalar” şeklinde nitelendirdi.

Söz konusu uydu, geçen yıl Ekim ayında fırlatılmıştı.

“RUSLAR, ‘UYDUSAVAR’ GELİŞTİRMİŞ OLABİLİR”

Poblete, silahlardan arınma konusundaki konferansta, uydunun yörüngedeki davranışının, Rus uyduları da dahil olmak üzere daha önce yörüngede gözlemlenen uyduların davranışlarına benzemediğini kaydetti.

Rusya’nın Uzay Gücü komutanının “yeni silah prototipleri” edinmenin öncelikli amaçları olduğu açıklamasına da değinen Poblete, “Rusların bu uyduyla ilgili niyetleri süresiz ve dolayısıyla bu oldukça rahatsız edici bir gelişme” ifadelerini kullandı.

Poblete, Rusya’nın uydusavar tabanca edindiklerine ilişkin ABD’nin “önemli endişelerinin” olduğunu kaydetti.

RUS TARAFI, BELIRSIZLIK VE VARSAYIMA DAYANAN SUÇLAMALAR

Üstteki seviye Rus diplomat Alexander Deynko, Reuters’a yaptığı açıklamada iddiaları, “şüpheye, varsayıma ve bunlar gibi şeylere dayanan temelsiz, karalayıcı suçlamalar” olarak nitelendirdi.

Deynko, ABD’yi Rusya ve Çin’in uzayda bir silahlanma yarışını önlemeyi amaçlayan anlaşmasına katkıda bulunmaya çağırdı.

“SALDIRI HALİNDE KANITLANMAZI FAZLA BASKI”

Kraliyet Birleşmiş Hizmetler Enstitüsü’nden (RUSI) bilirkişi Alexandra Stickings, uzay silahlarının yörüngede konvansiyonel silahlardan daha büyük bir enkaza yol açacağını söylerek, “(Bu tür silahlar) bir uyduyu onu yok ederek ya en ince ayrıntısına kadar durduran ya da çalışmasını bir süreliğine engelleyen lazerleri ya da mikrodalga frekanslarını içerebilir” dedi.

Ama uzayda ne tür teknolojilerin kullanılabilir durumda olduğunu bilmenin baski olduğunu, çünkü bu nesil bilgilerin genel olarak kuytu olduğunu kaydetti.

Uzaya herhangi bir müdahalenin bir ülkenin bile bile, düşmanca bir söylev içerisinde yaptığını kanıtlamanın fazla şiddet olacağını da sözlerine ekledi.

“ABD, RUSYA VE ÇİN BAHANESİYLE UZAY GÜCÜ KURUYOR”

Stickings, ABD Başkanı Donald Trump’ın bir uzay gücü kuracağı açıklamasına da değinerek, “ABD olayı şu şekilde yansıtmaya çalışıyor: Uzay fazla barışçıldı, acilen ise Rusların ve Çinlerin yaptığına bakın” dedi.

Donald Trump Haziran ayında Savunma Bakanlığı’na Amerikan ordusunun yeni bir kolu olarak ‘Uzay Gücü’ kurması emri verdiğini açıklamıştı.