ABD Savunma Bakanlığından Türkiye Açıklaması

ABD Savunma Bakanlığından Türkiye Açıklaması
ABD Savunma Bakanlığından Türkiye Açıklaması
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, Türkiye ile Suriye’de yürüttükleri çalışmalarla ilgili, “Türkler de biz de gelişmelerden memnunuz” dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile ABD Savunma Bakanı James Mattis Pentagon’da gerçekleştirdikleri basın toplantısında ABD’nin NATO üyeleri ile olan ilişkilerini değerlendirdi. Dunford, Türkiye ve ABD’nin Suriye’nin Membiç kentinde yürüttükleri iki taraflı operasyonlarla ilgili soruya, “Suriye’de emniyet sağlanması için Türklerle beraber çalışıyoruz. Bu çalışma Membiç’e odaklanmalı durumda. İki kademeli. İlki koordineli egemen devriyeler, ikinci safha ise birlikte yapılan devriyeler olacak. Şu lahza bağımsız devriyeler aşamasındayız” karşılığını verdi.

Birlikte devriye için kumanda merkezi ve birlikte eğitimlerin olması gerektiğini söyleyen Dunford, “Türkler de biz de gelişmelerden memnunuz” ifadesini kullandı.

NATO’nun daha zinde ve bütün ülkelerin katılımı ile daha etkin ülkü geldiğini söyleyen Mattis ise, Türkiye’nin Rusya’dan almayı planladığı S-400 savunma sistemleriyle ilgili soru üstüne, “Türkiye’nin milli bir karar alması gerekiyor. Türkiye açık bir şekilde Rusya’dan uçaksavar füze sistemleri alıyor. Bir NATO ülkesi ve bu sistemleri NATO sistemlerine bağlayamayız. Bu durum bizi endişelendiriyor ve bunu öğüt etmiyoruz” diye konuştu.

F-35 savaş uçaklarının teslimi ve Türkiye’nin F-35 programındaki yer ve genel önemi ile ilgili soru üstüne Mattis, “Türkiye Savunma Bakanı ile dün görüştüm. Açık bir konuşmamız oldu. Membiç’te ilerliyoruz, diğer sorunlarda üzerinde de çalışıyoruz. Lakin hepsinde data veremem çünkü şu anda bile egzersiz sürüyor” şeklinde konuştu. – WASHINGTON