ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları Tehdit Ettikleri Hindistan’a Geldi

ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları Tehdit Ettikleri Hindistan'a Geldi
ABD Dışişleri ve Savunma Bakanları Tehdit Ettikleri Hindistan'a Geldi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis, yaptırımla korkutma ettikleri Hindistan’a gelerek Hintli mevkidaşlarıyla görüşme düzenledi.

ABD ve Hindistan, siyasi ve güvenlik ilişkilerini derinleştirmek için yeni adımlar atıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Savunma Bakanı James Mattis Hindistan’a gelerek Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj ve Savunma Bakanı Nirmala Sitharaman ile görüştü. Toplantı öncesi basına açıklamalarda yer alan bakanlar, iki ülkenin de siyasi ve güvenlik ilişkileri hakkında detaylı görüşme yapacaklarını bildirdi.

“Hindistan ortağımızdır”

Ziyaret öncesinde konuşan ABD Savunma Bakanı Mattis, “Ziyaretim, Hindistan’ı en stratejik noktada gördüğümüzün delilidir ve onlara sonuç olarak onlara ‘kayda bedel ortak’ diyebilirim” dedi.

Hindistan’a gitmeden önce Dışişleri Bakanı Pompeo, Pakistan’a ziyarette bulunmuş, üstteki seviye bürokratlarla görüşmüştü.

ABD, Hindistan’a daha fazla silah satmak istiyor

ABD, Hindistan ile Irtibat Uyumu ve Emniyet Anlaşması imzalayarak, dünyanın en büyük 2’nci ordusuna sahip olan Hindistan’a daha pozitif teknolojik silah ve teçhizat satmayı hedefliyor. Eğer yani uzlaşma sağlanırsa, ABD, Hindistan’a halihazırda gözlem amaçlı insansız hava aracı (İHA) satabiliyorken, silahlı İHA da satabilecek.

öte yandan Hindistan, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın elde etmek istiyor. ABD yönetimi ise bu kararı yaptırım başvuru tehdidiyle kınamıştı. Eğer iki ülke arasında uzlaşma sağlanırsa ABD’nin Hindistan’a yaptırım dilekçe ihtimali azalacak.

En kritik mesele ‘İran ambargosu’

Hindistan, İran’ın Çin’den sonraki en büyük petrol müşterisi, keza dünyada en fazla petrol ithal eden 3’üncü ülke konumunda bulunuyor. Bu sebeple Hindistan, ambargo konusunda ABD’den kendileri için imtiyaz istek ediyor. Ancak ABD Bakanları gazetecilere verdiği demeçte, “Yalnızca Hindistan’dan değil, tüm ortaklarımızdan İran’dan petrol alımını azaltmalarını istiyoruz, bu meseleyi de toplantıda konuşacağız” demişlerdi. ABD’nin yaptırım tehditlerine karşılık İran yetkilileri Hindistan’a bedava kargo ve taşımacılık hizmeti önerge etmişti. Milletlerarası camia ve uzmanlar, Hindistan’ın İran’dan petrol alımını durdurmasını beklemiyor ama Hint ithalatçılar Hükumetlerinin kesinkes bir hitabe almamasından nedeniyle İran’dan yaptıkları petrol sevkıyatını yavaşlattı. – YENİ DELHİ