ABD Afganistan’daki durum hakkında 17 yıldır dünyayı kandırıyor

ABD Afganistan'daki durum hakkında 17 yıldır dünyayı kandırıyor
ABD Afganistan'daki durum hakkında 17 yıldır dünyayı kandırıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD yetkilileri, 2001’den günümüze kadar Afganistan’daki saha durumu hakkında Afganistan hükümetine yalan yanlış raporlar verdi. Hükümetin yanı sıra, kamuoyunu da hatalı bilgilendiren ABD, mahsus yanlış ve gösterişli raporlar yayınladı.

HÜKÜMET YALNIZCA YÜZDE 29’LUK KISMI DENETLEME EDİYOR

New York Times gazetesi, ABD’nin, Afgan hükümetinin ülkenin yüzde 56’sını teftiş aşağıda tuttuğunu ileri sürdüğüne sinyâl edilen haberde, bunun tersine hükümetin sadece yüzde 29’luk bir kısmı denetim ettiği kaydedildi.

Afganistan’daki çatışmalarda 2 bin 200 ABD askerinin öldüğüne ve ABD’nin Talibanla çaba ve ülkeyi her tarafta inşa etmek için 840 milyar dolar harcadığına dikkat çekici edilen haberde, bu rakamın İkinci Dünya Savaşı’nın arkasından Avrupa’nın yeniden inşası için Marshall Planı çerçevesinde harcanan rakamdan daha artı olduğu vurgulandı.

TALİBAN EN FAZLA TOPRAĞA SAHİP OLDUĞU DÖNEMDE

Bu yatırımın ABD’lilerin tepkisini çektiğine, bu nedenle de ABD hükümetinin Taliban’ın yenildiği şeklinde bir tablo çizdiğine değinilen haberde, halka yansıtılanın tersine, 2017’den bu yana Taliban’ın ABD’nin işgalinden beri azami Afgan toprağını elinde tuttuğu belirtildi.

Haberde, ABD’nin sadece savaşın ilerleyişi konusunda değil, Afganistan’daki hayat şartları konusunda da yanlış bilgiler paylaşıldığı belirtildi.

ABD hükümetinin 2010’da yayımladığı bir raporda, Afganların sıradan yaşam süresinin 63 olduğunun belirtildiğine dikkati çekilen haberde, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) 2009’daki raporunda bu ülkede ortalama yaşam süresini 48 olarak verdiği, minik yaştaki çocukların ölüm oranının yüksek olduğu bilgisini paylaştığı kaydedildi.