Aradan geçen 440 yıla rağmen bugün de büyük oranda ayakta kalmayı başaran tarihi hamam, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Osmanlı’nın Sırbistan’daki varlığının en kayda değer miraslarından biri olarak gösteriliyor.
Baç Ulusal Kütüphanesi Küratörü Vesna Glavocevic, 1578 yılında yapı edilen hamamın büyük bir bölümünün bugüne değin korunduğunu söyledi.
KADIN VE ERKEKLER AYRI ZAMANLARDA KULLANDI
Hamamla ilgili ilk bilgilerin 16. yüzyıla ait arşivlerde mevcut olduğunu aktaran Glavocevic, “Hamam, erkek ve kadınlar göre farklı zamanlarda kullanılan tek bir bölümden oluşuyor. Girişinde soyunma odaları bulunuyordu. Hamamın günümüze ulaşan su boruları seramikten üretilmiş. Biri küçük diğer büyük iki tane de halvet bölümü mevcut” ifadelerini kullandı.
MISAFIR ETME MERKEZİ OLARAK KULLANILMIŞ
Birinci Dünya Savaşı’nın gerisinde da hamamın aslına uygun bir şekilde korunduğunu anlatan Glavocevic, İkinci Dünya Savaşı ile buradaki Osmanlı mirası eserlerin partizanlar göre eğlence mekanı haline getirildiğini söyledi.
Glavocevic, hamamda zaman içerisinde hasarlar oluşmaya başladığını kaydederek, Baç’ın Yüzyılı Projesi zarfında 440 yıllık hamamın korunması gerektiğine uyarı çekildiğini dile getirdi.