Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Üretime her anlamda destek vereceğiz. Ülke olarak çok kayda değer bir eşikteyiz. Bir yandan büyüyor, bir yanlamasına da iç ve dış mihraklarla uğraşıyoruz. Bizi topla tüfekle yıkamayanlar, dolarla, algılama yönetimiyle alt etmeye çalışıyorlar.” dedi.
2. Sızı Bal Festivali’ne katılmak üzere kente gelen Bakan Pakdemirli’yi ı Ahmed-i Hani Havalimanı’nda Vali Süleyman Elban, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, AK Parti İl Başkanı Abbas Okumuş, Sızı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin ve kurum amirleri ile arı kostümlü kıyafet giyen çocuklar çiçeklerle karşıladı.
Bakan Pakdemirli, sonra beraberindekilerle Ağrı Kültür ve Kongre Merkezi önünde düzenlenen 2. Sancı Bal Festivali’ne katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının gerisinde konuşan Bakan Pakdemirli, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını katılımcılara iletti.
Hizmet yarışında milletin hizmetkarı olduklarını belirten Pakdemirli, “Bizim davamız, milletimizin davasıdır. Bizim derdimiz, milletimizin derdidir. Bizim mücadelemiz, milletimizin mücadelesidir. Siyaseti ne için yapıyoruz, Allah’ın rızasını galip gelmek için yapıyoruz. Siyaseti ırk için milletin refahı için yapıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Sistemi, tarihin bizi yönlendirdiği isabetli bir tercihtir. Türkiye’nin enerjisini tutumsuzluk eden parlamenter sistemin miadı dolmuştur, dolmuştu. Biz de 24 Haziran’da yeni bir idare sistemine geçtik. Yeni dönemin vatanımıza, milletimize bahtı açık olmasını diliyorum. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bir ihtiyacın sonucudur, Türkiye artık prangalarından kurtulmuştur.” diye konuştu.
Pakdemirli, ülke olarak 2023, 2053 hedefleri ve 2071 vizyonlarının olduğunu vurgulayarak, bu hedefler doğrultusunda daha çok çalışacaklarını bildirdi.
Birlik ve beraberliklerini muhafaza ettikleri sürece 21. yüzyılın, Türk yüzyılı olacağını anlatan Pakdemirli, “Güçlü ve lider ülke Türkiye’yi defalarca beraber inşallah yapı edeceğiz. Ben sorunları dinleyen, açık iletişime geçen, kapısı herkese açık bir bakan olmaya sizlerin huzurunda laf veriyorum.” dedi.
“Arı dek arıcılık da özeldir”
Hazreti Mevlana’nın “Bal her ağızda tatlıdır.” sözünü hatırlatan Pakdemirli, balın insanlığa verilen en güzel nimetlerden olduğunu anlattı.
Kur’an-ı Kerim’de Nahl suresinin bulunduğunu ve Nahl’ın Arapça’da “arı” anlamına geldiğine dikkat çekici eden Pakdemirli, “Cenab-ı Allah’ın bu sureye arı ismini vermesinde büyük hikmetler vardır. Yüce Allah bu sure ile arı ve arı ürünlerinin ne değin değerli, ne değin özel olduğunu bize bildirmiştir. Bu yüzden arı kadar da arıcılık özeldir. Arıcı kardeşlerimin ne şartlarda çalıştığını iyi biliyorum. Arıcılık bir dayanma işidir, bir aşktır, bir tutkudur. Arıcılık olsa olsa arı gibi çalışmaktır. Milyarlarca işçinizin çalıştığı bir işletme düşünün, işte arabuluculuk böyle bir şeydir.” ifadelerini kullandı.
Dünyada mevcut ballı bitki tür ve çeşitlerinin yüzde 75’inin Türkiye’de olduğunu ve 40’ın üstünde ülkeye bal ihracatının yapıldığına göze çarpan eden Pakdemirli, bal üretiminde dünyada Çin’den daha sonra ikinci sırada yer aldıklarını vurguladı.
“Ekmeğe yeni yıla kadar zam yok”
Sızı’da bal üreticilerine ve çiftçilere verdikleri desteklerle ilgili data veren Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Üretime her anlamda destek vereceğiz. Ülke olarak çok manâlı bir eşikteyiz. Bir yanlamasına büyüyor, bir yana da iç ve dış mihraklarla uğraşıyoruz. Bizi topla tüfekle yıkamayanlar, dolarla, algı yönetimiyle daha alçak etmeye çalışıyorlar. Buğdaya, una, ekmeğe zam geliyor diyerek vatandaşımızı zul edenlere milletçe ulusal bir duruş sergileyerek, gereken cevabı veriyoruz. Dün ben de bu konuda fazla spekülasyon olduğu için sabahtan bütün zincir mağazalarımızı aradım. Yani Türkiye’de 81 ilimizdeki oturmuş ulusal mağazalarımızı aradım ve ‘siz ekmekle ilgili ne düşünüyorsunuz’ dedim onlar da ‘biz yeni yıla dek kuşkusuz zam yapmayacağız, hasar bile etsek zam yapmayacağız’ dediler. Ben de dün televizyonlara çıktım dedim fakat ‘ben fakirin, fukaranın vatandaşın ekmeğini oynatmıyorum, bu spekülasyonlara yeter, yeni yıla değin ekmeğe zam değil’ diye televizyondan haykırdım.”
“Bundan Böyle aslan sahneye çıkmıştır”
Fırıncılar Federasyonu’na hassasiyetlerinden nedeniyle teşekkür eden Pakdemirli, “Türkiye Cumhuriyeti çok kadim bir devlettir. Avcının hikayesi ise aslan ortaya çıkana kadardır. Artık aslan sahneye çıkmıştır, takke düşmüş, saçsız görünmüştür. Aziz milletimiz kendisine oynanan oyunun farkındadır. Bundan Böyle bu halk ısırıldığı delikten bir daha ısırılmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Sızı Valisi Elban da geçen sene kentte coğrafi koşulların yerinde olmasına karşın tatmin edici düzeyde bal üretiminin yapılamadığını belirterek, bal üretimini artırılması ve arıcıların ürünlerini pazarlayabilmesi için geçen yıl bal festivalinin ilkini düzenlediklerini aktardı.
Elban, 2. Sızı Bel Festivali’nin bahtı açık olması temennisinde bulundu.
AK Parti Sızı Milletvekili Çelebi de Sancı balının özellikleri hakkında katılımcılara veri vererek, insan sağlığına faydalarını anlattı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin konuşmasında Ağrılı bal üreticilerine ve çiftçilere yapılan destekler hakkında teknik bilgiler verdi.
Konuşmaların arkasından millet oyunları ekibi davet sundu.
Oyunun sonunda ekipteki bir birey, açtığı Türk bayrağını Bakan Pakdemirli’ye verdi. Pakdemirli’de bayrağı üç defa öpüp alnına koyduktan sonra yanında aldı.
Mahalli sanatçıların yöresel türküleri seslendirdiği festivalde, bal yarışmasında dereceye giren bal üreticilerine hediyeleri ibraz edildi.
Bakan Pakdemirli, festivalin sonunda bal stantlarını gezerek, balın tadına baktı, üreticilerle sohbet etti.