Avrupa’dan ülkesine radikal bir Batıcı olarak dönen Turgenev, Rusya’nın gelişebilmek için Batı’yı taklit etmesi ve kölelik gibi köhnemiş kurumların ortadan kaldırılması gerektiği yolundaki düşüncelerini dile getirmeye başlamış. Rusya’da yayılmaya başlayan devrimci fikirler hakkındaki Babalar ve Oğullar kitabını da işte bu dönemde kaleme almış.
(Ivan Sergeyeviç Turgenyev)
BABALAR VE OĞULLAR
Genç Arkadiy Petroviç’in babası, okulunu bitirip dönen naif oğlunu tanıyamaz. Beraberinde getirdiği arkadaşı, yerleşik prensipleri, otoriteyi ve inançları ayrıntılarıyla reddeden genç Bazarov, oğlunun aklını kendi sapkın fikirleriyle zehirlemiştir. Toprak beyliğini ve Rus toplumunun tüm geleneksel değerlerini söküp atmak isteyen ve kendini nihilist olarak tanımlayan bu genç adam, Arkadiy’nin Batıcı babasını ve amcasını dehşete düşürür.
1862 yılında yayımlandığında Rus okurları ve eleştirmenleri derinden sarsan Babalar ve Oğullar’da Turgenyev, edebiyatta sıkça karşımıza çıkan “şahlanmış genç adam”ların olağanüstü bir erken örneğini Bazarov ile yaratıyor.
Babalar ve Oğullar
Ivan Sergeyeviç Turgenyev
Irtibat Yayıncılık
S.: 325
Kitabı satın olmak için tıklayınız: idefix
Damla Karakuş
email protected
Instagram: biyografivekitap