Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatçısı olan 62 yaşındaki Vadullah Işçi, fabrikasyon üretim battaniyeler sebebiyle tezgah sayısı 300’den 50’ye dek düşen kentte, fazla sevdiği mesleğinin gelecek kuşaklara aktarılması için de mücadele gösteriyor.
Dağıtılmış fuarlara katılarak kurduğu tezgahta dokumacılık yapan Işçi, keza mesleğini tanıtmaya çalışıyor ayrıca el emeği göz nuru tekstil ürünlerini beğeniye sunuyor.
BABASININ TEZGAHINDA BAŞLADI
Vadullah Işçi, 13 yaşındayken babasının kendisi için yaptığı tezgahta okuldan arta kalan zamanlarda dokumacılığa başladığını anlattı.
Babasının dedelerinden öğrendiği mesleği kendisine öğrettiğini belirten Vadullah Işçi, “Battaniye dokumayı hafta sonları ve tatillerde tezgahta babamdan öğrendim. Hala ilk günkü gibi seviyorum. Yaklaşık 50 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Ben de çocuklarıma öğrettim. şimdi çocuklarım da dokumayı biliyorlar. Ailece bu sanatla uğraşıyoruz.” diye konuştu.
“TEKNOLOJİYLE İŞİMİZ KOLAYLAŞTI”
Vadullah Emekçi, geleneksel el sanatları dokumacılığını günün şartlarında teknolojiyle de birleştirdiklerini söyledi. Daha önce ayrıntılarıyla elle işledikleri battaniye üzerindeki yazıları hemen ise nakış makinelerinde yapabildiklerini anlatan Emekçi, “El ile yazılmasını isteyenler de oluyor. Şu Anda bu teknolojiyle yazı yazma bizim için azıcık daha pratik ayla geldi. Daha önce sabahleyin akşama kadar parçasıyla ama 10 harf yazarken acilen teknolojiyi kullanarak 500 harf de yazabiliyoruz.” diye konuştu.