HAK Bakanlığı’nca HDP’nin 24 Haziran seçimlerindeki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın Tüzük Mahkemesi’ne (AYM) yaptığı ‘serbest tercih hakkının ihlali’ başvuruyla ilgili mahkemeye gönderilen görüşte, esir Demirtaş’ın aday gösterilmesi üzerine tahliye edilmemesinin tercih hakkını ihlal etmediği kaydedildi.
Yargi Bakanlığı, HDP’nin 4 Kasım 2016 tarihinden beri cezaevinde esir yer alan eski benzeşen genel başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın avukatları yoluyla AYM’ye yaptığı ‘serbest seçim hakkının ihlali’ başvurusuna, mahkemenin talebi üstüne manzara bildirdi. AYM’ye gönderilen bakanlık görüşünde, Demirtaş’ın, Yüksek Tercih Kurulu’na (YSK) yaptığı tatbik sonucu kurayla sırası belirlendikten sonra radyo ve televizyonda propaganda konuşması yaptığı kaydedildi. Demirtaş’ın cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi üzerine terhis edilmemesi nedeniyle seçim hakkının ihlal edilmediğinin değerlendirildiği belirtilmiş bakanlık görüşünde, şöyle denildi:
“Başvurucu, bir partinin cumhurbaşkanı adayı olduğundan adayı olduğu parti teşkilatlan göre gıyabında seçim propagandası yapılmıştır. Yeniden, başvurucu tutuklu kişilere tanınan telefonla röportaj hakkı zarfında eşiyle yaptığı bir konuşma sırasında tercih propagandası mahiyetinde konuşmuş ve bu hitabe internet vasıtasıyla herkesle paylaşılmıştır. Bunların yanı sıra avukatları ve danışmanları aracılığıyla ilettiği yazılı mesajlar ve sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarla propaganda çalışmaları yürütmüştür. Bakanlığımız, tutsak olduğu halde cumhurbaşkanı adayı olan başvurucunun tutsak olmanın sonucu olarak bazı haklarından kısıtlı olarak yararlanmasının doğal olduğunu, ama bu halde zeka lüzum aday gösterildiği parti kadar yapılan propagandalarla gerekse kendisinin cezaevinden gönderdiği seçime yönelik mesajlar ve TRT ekranlarında yaptığı propaganda konuşmasıyla cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin propaganda faaliyetlerinden yoksun olmadığını maddeler halinde sıralamak ister. neticede bakanlığımız tutuklu olan başvurucunun cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmesi üzerine tahliye edilmemesi sebebiyle tercih hakkının ihlal edilmediğini değerlendirmektedir.”
– Diyarbakır