Güney Çin Denizi’nde petrol arayan Çin’e aleyhinde çıkan Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Filipinler’in bölgedeki gemilerin hareketlerini uydu üzerinden izleyeceğini kaydetti.
SAVAŞ TEHDİDİ
Çin’in, ülkesinin de hak iddia ettiği Güney Çin Denizi’ndeki adalarda bazı faaliyetlerde bulunduğunu gösteren Duterte,
Duterte, Çin’in adalardaki kaynakları sahiplenmeye devam ettiği sürece problemler çıkacağını ve bunun savaşa yol açabileceğini söyledi.
GÜNEY ÇİN DENİZİ SORUNU ÇÖZÜLMEDİ
Çin, 1947’de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı bölgenin yüzde 80’i üstünde yargı iddiasında bulunuyor.
Güney Çin Denizi’nde oluşturduğu yapay adalar üzerine askeri üs ve tesisler yapı ederek ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışan Pekin yönetimi, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede ilk olarak Filipinler olmak üzere Vietnam, Bruney ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu komşu ülkelerle hakimiyet tartışmaları yaşıyor.
Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi ’ndeki adalara üs inşa ederek bağımsızlık hakkı iddiasına alan ülkelerinin yanı sıra ABD de aleyhinde çıkıyor.
Bölgede kendini savunma hakkını milletlerarası hukuka kadar kullandığını öne süren ve askeri tesisler yapı eden Çin’in, Nanşa (Spratly) adalar grubunda Subi Resifi (Cubiciao), Fiery Cross Resifi (Yongşudao), Mischief Resifi (Meciciao) adlı yapay adaları, Şişa (Paracel) adalar grubundaki Moody (Yongşingdao) Adası’nda da askeri ve sivil başvuru formu amaçlı uçak pistleri bulunuyor.
Milletlerarası kamuoyunda “Paracel” ve “Spratly” olarak aşina takımadalar, Vietnam kadar “Hoang sa” ve “Truong Sa”, Çin kadar ise “Şişa” ve “Nanşa Çundao” olarak adlandırılıyor.