Çin Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan habere göre, Rusya’nın başkenti Moskova’da çarşamba günü düzenlenen bir stratejik güvenlik toplantısında, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Başkanı Yang Jiechi ile Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev bir araya geldi.
Yang, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin liderliğinde, Çin-Rusya ilişkilerinin üstteki düzeyde ilerlediğini belirterek, her iki ülkenin de ayrıntılı stratejik ortaklıklarını için çalışması gerektiğini ve dağıtılmış alanlarda iş birliğini artırmanın, iki ülke halkına daha pozitif fayda sağlayacağını açıklama etti.
Patrushev de Rusya ve Çin arasındaki “bağların” devlet başkanlarının çabaları baştan sona “çok sıkı” olduğunu vurgulayarak Rusya’nın, üstteki seviye görüşmeleri sürdürmeye, stratejik koordinasyonu güçlendirmeye hazırlanmış olduğunu belirtti.
İkili, Kore Yarımadası, Ortadoğu ve İran nükleer anlaşması ile ilgili konularda da hafıza birliğine vardı.
ABD’NİN YENİ SAVUNMA BÜTÇESİNE IKI TARAFLI TEPKİ
TASS ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, çarşamba günü basına yaptığı açıklamada, “Washington’un milletlerarası arenadaki egemen rolünü zor aracılığıyla inşa etme politikasını tasdik ettiğini” söyledi.
Zakharova, ABD askeri bütçesinin, sözde görünmeyen bir artışla 716 milyar dolara yükselmesinin, “mevcut uluslararası emniyet üzerinde yıkıcı bir etkiye yol açacağını” ve Washington kadar alınan bu nesil önlemlerin, Rusya-ABD ilişkilerine yapıcı yolda konulan engeller olduğunu dile getirdi.
Çin Dışişleri Bakanlığı da Tayvan’a savunma yardımı yapılmasını taşıyan ABD’nin 2019 finansal yılı bütçesine ilişkin yasa tasarısından duyduğu hoşnutsuzluğu ifade etti.
Bakanlık Sözcüsü Lu Kang salı günü basına yaptığı açıklamada, “ABD tarafını, soğuk savaş zihniyetini ve kazananı olmayan oyun kavramını terk etmeye, Çin ile ilişkilerine nesnel şekilde bakmaya çağırıyoruz.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
Açıklamada, ABD’den, ikili ilişkiler ve kilit öneme sahip ikili meslek birliği alanlarına zarar vermemek için yasa tasarısında Çin’e karşın olumsuz adımlar taşıyan kısımları uygulamaması istenmişti.
ÇİN’DEN AYNI GÜN AÇIKLAMA
Çin Savunma Bakanlığından aynı gün yapılan açıklamada ise ABD’nin Tayvan ile müşterek askeri tatbikatlarını genişletmeyi, askeri ve askeri olmayan üst düzey temaslarını artırmayı öngören bütçe tasarısının, Çin-ABD orduları arasındaki müşterek güvene hasar verdiği ve ikili ilişkilerdeki en önemli ve hassas konu olarak görülen Tayvan ’a müdahale ettiğine dikkat çekilmişti.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Wu Qian, Çin ordusunun, bu eylemin, “Çin’in içişleri müdahale olduğu” ve “Çin-ABD anlaşmazlıklarını tetiklediği” uyarısında bulunduğunu aktarmıştı.
ABD, “Tek Çin” politikasıyla 1979 yılında Tayvan yerine Çin Halk Müziği Cumhuriyeti’ni “Çin’i temsilci yasal siyasi otorite” olarak tanısa da Taipei ile ilişkilerini de gayriresmi olarak sürdürüyor. Adanın savunmasına takviye veren ABD, her sene milyarlarca dolar değerinde silah satıyor.
Çin’de 1949’da Mao Zıdong’un iktidara gelmesi üstüne bir takım hükümet üyeleri Tayvan’a kaçarak adada özgür ilan etmiş ve “milliyetçi Çin” olarak da adlandırdıkları Tayvan’ı kurmuşlardı. Tayvan’ın bağımsızlığını kabul etmeyen Çin, bu adanın kendi eyaleti olduğunu savunuyor.