Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında elektronik harp özel devir uçakları geliştirilmesi nedeniyle Hava Platformunda Uzakta Elektronik Yardım/Elektronik Taarruz Kabiliyeti (HAVA SOJ) Projesi sözleşmesi imzalandı.
Yerli imkanlarla yapılacak 4 adet HAVA SOJ sistemi, 2023 yılından itibaren Hava Kuvvetleri Komutanlığının hizmetine girecek.
HAVA HAKİMİYETİ ÜSTÜNLÜĞÜ GETİRECEK
SSB ile ASELSAN aralarında imzalanan, TUSAŞ işbirliği ile yapılacak olan HAVA SOJ sistemiyle düşman haberleşme sistemleri ve radarlarının (hava savunma, erken ihbar vb.) tespit/tanı edilmesi, konumlarının bulunması ve bu sistemlerin özellikle sınır ötesi harekatta arkadaş unsurlara karşı kullanılamaması nedeniyle karıştırılması, aldatılması ve köreltilmesi hedefleniyor.Böylece Türk savaş uçakları, tehlikesiz bir şekilde işlem icra edebilecek.
Basında KORAL ismiyle aşina Kara Konuşlu Uzak Elektronik Yardım/Elektronik Taarruz (KARA SOJ) sisteminden daha üstün teknolojik özelliklere sahip olan HAVA SOJ sistemi, bir hava aracı üzerinde öyle çok elektronik harp kabiliyetini bir araya getirecek. Bu kabiliyette dünyada tanıdık diğer bir sistem bulunmuyor.
YERLİ VE ULUSAL OLACAK
HAVA SOJ sistemlerine entegre edilecek elektronik harp tahsis sistemlerinin tamamı yurt içinde milli olarak geliştirilecek ve üretilecek. Kontrat kapsamında alınacak ticari uçakların modifikasyon ve sertifikasyon işlemlerinin tüm milli imkanlar değerlendirilerek Türkiye ’de yapılması hedefleniyor.
ASELSAN tarafından geliştirilecek milli atama sistemlerinin uçaklara entegrasyonu ve sertifikasyonu faaliyetlerinde seçilecek uçak üreticisi işyeri teknik desteği ile TUSAŞ başta elde etmek üzere yerli sanayi kuruluşlarının en fazla ölçüde tahsis alması hedefleniyor. Proje, geliştirilecek ürünün yüksek ihracat potansiyeli tamamen “data ve teknoloji ihraç eden ülke” olma hedefine kayda değer bir katkı sağlayacak. Teknolojide son nokta olarak değerlendirilebilecek Hava SOJ sistemi ’in TSK envanterine girmesi ile “savunmada dışa bağımlılığı asgariye indirmiş bir Türkiye” hedefine doğru büyük bir adım atılmış olacak.
SAVUNMA SANAYİİ PROJELERİNE AĞIRLIK
Savunma Sanayii Başkanlığında düzenlenen törene Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı. Programda konuşan Savunma Sanayie Başkanı Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın geçtiğimiz hafta 100 günlük eylem planını duyurduğunu anımsatarak, plan dahilinde gerçekleştirilecek olan 400 projenin büyük bir kısmını savunma sanayii projelerinin oluşturduğunu belirtti.
Söz konusu projeleri hayata vermek için gerekenin yapılacağını aktaran Demir, imzası atılan projenin de 100 günlük eylem planı içinde olduğunu dile getirdi.
SAHADA BÜYÜK BİR ZORLAMA UNSURU OLACAK
İmzası atılan Hava SOJ sisteminin önemine dikkat çeken Demir, “Acilen tanımlanan kabiliyet gerçekleştiğinde kuvvetlerimiz dünyada fazla az ülkede olan bir kabiliyete kavuşacak. Bu, büyük bir zor çarpımı olarak sahaya yansıyacak. Vakit akıyor, dünyada şartlar değişiyor. 3-5 sene önce hiç aklımıza gelmeyen gelişmeler önümüze geliyor. Bu açıdan projemizin uzun bir geçmişi olduğuna dikkat çekerek Cumhuriyetimizin 100 ’üncü yılına laf bahşedilen teslim süresinin gecikmemesi gerektiğini bilhassa ayrıntıları ile belirtmek istiyorum” diye konuştu.
“KOŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR”
Demir, uçak entegrasyonu ile ilgili olarak önlerine gelen alternatiflerde asla dışarıdan bir entegrasyon istemediklerinin altını çizdiklerini açıklama ederek şunları kaydetti:
“Bu konuda gelen bütün teklifleri de reddettik. Çünkü bunun Türkiye ’de yapılması gerekli. Bunun çeşitli risklerini çok yakından biliyorum. O açıdan da TUSAŞ ne yapıp edip bunu çok hızlı bir şekilde entegre etmek için çalışmalara başlayacak. ASELSAN için de sistemleri bir an önce hazırlanmış etmesi ve elindeki sistemlerin daha da gelişmişini bu uçağa entegre etmesini bekliyoruz. Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın hizmetine de bir lahza önce girmesi hepimizin dileği. Hem maliyetler ayrıca de vakit açısından bütün projelerimiz için kesintisiz konuştuğumuz daha düşük maliyet, daha seri egzersiz gibi bazı kavramlar var. sık sık şirketlerimiz, arkadaşlarımız ’sektörden falanca projenin ya da filanca işin yapılma süresi budur, Batı ’da bu kadar zaman sürmüştür ’ gibi argümanlarla önümüze geliyor. Bunları anlayabiliyoruz. Ancak daima söylediğim gibi çok iyi yürüyor olabiliriz ama bizim koşmaya ihtiyacımız var.”
DÜNYADA HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ
ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün ise, Hava Kuvvetleri Komutanlığının HAVA SOJ sistemiyle dünyada ve bölgede hava üstünlüğü kazanacağına dikkat çekti.
Sistemin sahip olduğu kabiliyetlerin kayda değer bir caydırıcılık unsuru içerdiğinden Türkiye ’nin etkili ve etkin dış politikasına da katkı maddesi sağlayacağını bildiren Görgün, “HAVA SOJ sistemleri, savaş vaktinde epeyce manâlı bir tabanca görevini görecek, barış vaktinde da düşmanlarımız için caydırıcı bir öğe olacaktır. Bildiğiniz gibi doğası gereği ülkelerin birbirleriyle hiç paylaşmadıkları ya da kısıtlı olarak paylaştığı elektronik harp sistemleri, yerli ve milli olma zorunluluğunu taşıyan sistemlerdir. Bugün gelinen başarılı nokta, arşivlere bakıldığında çok çalışkan bir çalışmanın sonucu. ASELSAN olarak geçmişimize baktığımızda fazla şeyleri ve ilkleri başardığımızı, fakat geçmişten çıkaracağımız derslerle geleceğe baktığımızda halen yapılacak fazla işimizin olduğunu görüyoruz. Cumhuriyetimizin 100 ’üncü yılında birincil HAVA SOJ sistemimizi göklerde görmeyi temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil de, “Yükümüzün ağırlığını biliyoruz. Uçakla ilgili firmayla anlaşmak üzereyiz. Teslimatı inşallah daha erken olacak. Komutanım, en yakın zamanda uçağı size vereceğiz. Hayırlı olsun” dedi.