8 yüzyıllık İlyada Topkapı Sarayı’nda

8 yüzyıllık İlyada Topkapı Sarayı'nda
8 yüzyıllık İlyada Topkapı Sarayı'nda
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya kütüphanelerinde en iyi şekilde korunup bugüne ulaşan, Trabzonlu Papaz Gennadios’a ait 13. yüzyıla tarihlenen Homeros’un 260 sayfalık İlyada Destanı, Topkapı Sarayı’ndaki Fatih Sultan Mehmet’in kütüphanesinde muhafaza ediliyor.

İstanbul’da, Doğu ve Batı kültürünü bir araya getirme misyonunu da üstelenen Fatih Sultan Mehmet, bir kısmı Bizans’tan kalan, bir kısmını da değişik yollarla edindiği Grekçe, Latince, Süryanice ve İtalyanca kitapları, Saray Kütüphanesi’nde topladı.

NADİDE ESERLER ARASINDA

Homeros’un, 10 yıl süren Troai Savaşı’nın son dönemlerini anlattığı 13. yüzyıla ait Grekçe el yazması İlyada Destanı da bu nadide eserler arasında yer alıyor.

İlyada Destanı’ndaki yazıların yanında, dipnot şeklinde talimat bulunuyor. 260 sayfadan oluşan İlyada Destanı’nın tahta üstüne zorlama ile üretilmiş geometrik şekilleri içeren kahverengi cilt cildi, herzamanki Yunan cildi özelliğini taşıyor.

Fatih Sultan Mehmet’in, Homeros’un İlyada Destanı’nı rahatlıkla okuyabilecek ve okunanı dinleyebilecek değin Grekçe’ye dominant olduğu biliniyor.

8 asırlık İlyada Topkapı Sarayı'nda

RESTORASYONU YAPILDI

8 yüzyıllık İlyada Destanı’nın, gelecek kuşaklara da aktarımının sağlanması amacıyla, İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü Uzmanı Serda Kantarcıoğlu kadar 1995-1996 yıllarında konservasyon ve restorasyonu yapıldı

. İlyada Destanı bugün, Topkapı Sarayı El Yazma Kütüphanesi Gayri İslami Eserler Kitaplığı envanterinde muhafaza ediliyor.