8 AB ülkesinden Türkiye’ye takviye geldi

8 AB ülkesinden Türkiye'ye takviye geldi
8 AB ülkesinden Türkiye'ye takviye geldi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esad ve Rusya’nın İdlib’e düzenlediği operasyonlar devam ederken, Avrupa Birliği üyesi olan İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsveç, Belçika ve Polonya’nın temsilcileri toplandı.

“REJİM SİVİLLERE ACI ÇEKTİRİYOR”

Emniyet Konseyi toplantısı girişinde grup namına konuşan İsveç’in BM Kalıcı Temsilcisi Olof Skoog, taraflara diplomatik çözüm çağrısı yaptı.

Skoog, İdlib’e yapılacak askeri bir operasyonun bölgeyi daha da güvenli olmayan ülkü getireceğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Suriye ’nin kuzeybatısında, Suriye rejimi ve Rusya kadar arttırılan, siviller için potansiyel bir felakete dönüşebilecek askeri hareketlilikten ciddi şekilde kaygılıyız. İdlib ’e yapılacak bütün ölçekli bir askeri saldırı, bölgede yaşayan bir milyon çocuk dahil 3 milyondan fazla sivilin hayatını tehlikeye atacak. Rejimin zalim kuşatması ve askeri operasyonları nedeniyle zaten yerlerinden edilen siviller de dahil olmak üzere bu yeni toplu göçlere sebebiyet verebilir.”

Skoog, Suriye ’de herhangi bir kimyasal tabanca kullanımının da kabul edilemez olduğunu vurguladı.

8 AB ülkesinden Türkiye'ye destek geldi

TÜRKİYE’YE DESTEK VERDİLER

İdlib ’in Astana süreci garantörleri kadar askeri çatışmalardan uzaktan tutulma taahhüdünün verildiği son alan olduğunu andıran Skoog, “Bu noktaya değin ivedi diplomatik çabaları için Türkiye ve BM’ye desteklerimizi açıklıyoruz.” dedi.

Tahran’da yapılacak Astana görüşmeleri için de bilhassa önceden mutabık kalındığı şekilde Rusya ve İran’a ateşkese uymaları çağrısı yapan Skoog, ülkedeki nüfus ile tıbbi ve eğitim yapılarının korunmasının, milletlerarası insan hakları çerçevesinde sürdürülebilir insani yardımların ulaşımının sağlanmasının da Suriye rejiminin sorumluluğunda olduğunu belirtti.