4 Bakandan Reform Açıklaması

4 Bakandan Reform Açıklaması
4 Bakandan Reform Açıklaması
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hak Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Asilzade, 4’üncü Reform Eylem Grubu toplantısı sonrasında müşterek tanımlama yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gümrük Birliği görüşmelerinin tekrar başlaması için çalışmaları sürdürdüklerini belirterek, “Vize serbestisinde 7 kriter vardı, 6’ya düştü. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD’den beklentilerimiz var. Bu çalışmalarımızın karşılığını olmak istiyoruz. Önümüze siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz. Evrensel norm ve standartları biz esas almaya devam edeceğiz. Yeni hükümet sisteminde de reformlar Türkiye’nin önceliği olmaya devam edecektir” diye konuştu.

GÜL: YARGIYA GÜVENİN ARTACAĞI BİR DÖNEM OLACAK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de yaptığı açıklamada, hak, hak, hür başlıklarını masaya yatırdıklarını belirterek, “Daha enerjik hukuk sistemi, daha güçlü demokrasi ve hükümet demektir. Önümüzdeki dönem yargıya güvenin hızlanacağı ve yargıya güvenin artacağı bir dönem olacak. Hak reformu strateji belgesini güncellemeye karar verdik. AB insan hakları ihlallerini önleme sözleşmesi güncelleyeceğiz. Bu süreçte AB ile olan diyaloğumuzu artırmayı hedefliyoruz” dedi.

ALBAYRAK: TÜRKİYE EKONOMİSİ AÇISINDAN FAZLA DAHA DINÇ BİR YIL OLACAK

Define ve Maliye Bakanı Patent Albayrak da verimli bir görüşme olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Buluşma baştan başa vize serbestisi olsun Gümrük Birliği güncellemesi olsun, bu çok önemli, çok önemli detayların konuşulduğu verimli bir görüşme oldu. Bildiğiniz gibi ABD kadar Türkiye ekonomisine aleyhinde bir işlem başlatıldı. Çoğu kesimin malum olduğu üzere iyice siyasi yapılan bu saldırılar sonrası Almanya ve Fransa ilk önce edinmek üzere birçok ülkeden gayet olumlu talimatlar sonrası bir süreç gelişmeye başladı. Bankalarımız ve hakiki sektörle birlikte adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları, kısa ve orta vadeli hedeflerimiz açısından epeyce olumlu bir gösterge ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığına kıyasla yüze 33 civarında gerileme görüyoruz, bu fazla önemli. Cari açığı azaltmak temel hedeflerimizden biri. Takriben 5,5 milyon mükellefimizden 60 milyar TL’den yüksek bir sayı yapılandırıldı. Fazla hoş ve başarılı bir süreç olduğunu ortaya koyuyor. Ekonomik dengelenme hedefimiz çerçevesinde, temel hedefimiz olan enflasyonla mücadele konusunda, fazla daha fazla sorumluluk alıp, hükümet olarak kuvvetli finansal politikalarla 2019 yılı enflasyonla mücadelede fazla güçlü bir yıl olacak. 2019 yılı Türkiye ekonomisi açısından çok daha zinde bir sene olacak.”

ASILZADE: TÜRKİYE MÜCADELESİNİ SÜRDÜRMEZSE AVRUPA TEHDIT ALTINDA OLACAKTIR

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat da açıklamasında, bu toplantının ülkenin reform iradesini tasdik ettiğini bildirdi. Soylu, şunları kaydetti:

“İçerideki toplantıda da özellikle fazla olumlu bir hava oluşmuştur. Türkiye, AB hedeflerini yerine getirmeye çalışırken diğer tarafta terörle mücadele etmektedir. Türkiye hudut güvenliği konusunda manâlı adımlar atmıştır. Bütün bunlarla birlikte ayrıca uyuşturucu keza de organize suçlarla mücadelesine devam etmiştir. Türkiye bu mücadelesini sürdürmezse inanıyoruz ancak Avrupa önemli bir tehdit aşağıda kalacaktır. Biz de diğer bakanlıklarımız gibi reform iradesine sımsıkı sarılan bir anlayışı kendi çerçevemiz içinde devam ettireceğiz.”

ALBAYRAK: ABD MERKEZLİ BİR TÜRBÜLANS DÖNEMİ YAŞIYORUZ

Açıklamaların peşinde bakanlar gazetecilerin sorularını yanıtladı.Define ve Maliye Bakanı Patent Albayrak, Almanya ve Fransa temaslarına ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Son birkaç aydır ABD merkezli bir türbülans dönemi yaşıyoruz. Ekonomi merkezli önemli tehdit edildiği bir süreç yaşıyoruz. Yeni bir süreci öbür bir şekilde yürütme söz konusu. ABD’nin son dönemdeki bu çıkışları Türkiye için olduğu kadar başka ülkeler için de problemleri beraberinde getiriyor. İngiliz muhataplarımızla görüşmelerimiz olacak. Türkiye ve AB bundan böyle iç içe geçmiş iki taraf. Karşılıklı refleksler vermesi gereken iki taraf. Manâlı görüşmeler ortaya koyuyoruz. Önümüzdeki ziyaretlerle bu ilişkilerin çok daha bambaşka noktaya taşınacağına inanıyorum. İki tarafta da irade olmalıdır. Gördüğüm şudur: İki taraf için de ortak aksiyon noktasında fazla olumlu bir işlem yaşıyoruz.”

GÜL: ARTI HAVA YARGI VE DEMOKRASİ ALANINA DA YANSIYACAK

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise AB sürecinin kilit ifadelerinden birinin yargıda reform olduğunu ve bu sürecin nasıl olacağına ilişkin soruya, “AB’nin önerileri bizim çalışma alanımız içinde. Türkiye uluslararası hukuka uygun bir hukuk devleti. Elimizdeki tüm imkanları kullanıyoruz, iş birliğini sürdürüyoruz. OHAL’den sonra fazla hava hak ve demokrasi alanına da yansıyacaktır” diye yanıt verdi.

ASILZADE: HUKUK İLKELERİNE BAĞLI KALARAK TERÖRLE UĞRAŞ YAPILIYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Asilzade, terörle mücadele konusunda AB üyesi ülkelerle yürütülen süreçten memnun olup olmadıklarına karşın soruyu şöyle yanıtladı:

“Türkiye terörle ilgili olarak fazla kritik bir bölgede. Suriye’yi, Irak’ı biliyoruz. Buralardan gitmeye çalışan bir terör hadisesini de biliyoruz. FETÖ konusunda maalesef benzer samimiyeti göremiyoruz. Bizim İnterpol konusunda bile ortak bir değerlendirmemiz laf konusu değil.

Bunun terör konusunda bir çifte standart oluşturduğu ortadadır. Fakat alışılagelmiş suçlar ve diğer meselelerde AB ile meslek birliğimiz devam etmektedir. Terörün sınırları aştığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Bu yalnızca bizim sorunumuz değil. Türkiye DEAŞ ile mücadelede başarıyla sınavını vermiştir. Bu kadar yoğun bir terör mücadelesi yapan bir ülke hukuk devletinin tüm ilkelerine bağlı kalarak bunu başarmaktadır. Yoksa bizi linç ederlerdi.”

ÇAVUŞOĞLU: SONUÇ ALACAĞIMIZ KONULARDAN BİRİSİ VİZE SERBESTİSİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile sorunların aşılması atılacak adımları sorulması üzerine şunları kaydetti:

“Avusturya dönem başkanlığında yeni fasılların açılmasını beklemiyoruz, gerçekçi olalım. Fakat sonuç alacağımız konular var. Bunlardan birisi de vize serbestisi. Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle ilgili olarak toplantıların her tarafta başlaması gerekiyor. Bu, her iki tarafın da yararınadır. AB ile sonuç alabileceğimiz süreçler var. Bu adımlar iki taraftaki ilişkilerde fazla bir etraf yaratacaktır. Darbe girişiminden daha sonra AB’de bu süreci anlayamayanlar oldu. Bizim mecburen aldığımız tedbirler sonrasında bizi her tarafta denetleme sürecine aldılar.”

– Ankara