4 bakandan AB Reform Eylem Grubu açıklaması

4 bakandan AB Reform Eylem Grubu açıklaması
4 bakandan AB Reform Eylem Grubu açıklaması
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa Birliği Reform Grubu, Dışişleri Bakanlığı’ndan düzenlenen toplantının gerisinde tanımlama yaptı.

Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı, Define ve Maliye Bakanı ile Adelet Bakanı’nın katıldığı toplantının arkasından bakanlar Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Asilzade, Patent Albayrak ve Abdülhamit Gül kameralar karşısına geçti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne meydana çıkan kısımlar şunlar;

“VİZE SERBESTİSİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”

“Önümüzdeki süreçte Avrupa Konseyi ile daha yakın adımlar atacağız. İşbirliği iki tarafında yararına olmuştur. Gümrük birliği müzakerelerinin baştan başlatılması ile ilgili çalışmalarımızı Hazine ve Maliye Bakanımız ve bizler sürdürüyoruz. AB kurumları ve komiserlerle çalışmayı sürdürüyoruz. 6 kıstas kaldı. Bunlarla ilgili çalışıyoruz.Sadece parlamanter meclis değilm insan hakları dahil yakın ilişkilerimiz var. Vize serbestisi gibi hakları olmak istiyoruz. Bu konudaki tüm çabaların karşılığını almayı, siyasi engellerin çıkarılmasını istemiyoruz. AB üyelerinden son zamanlarda gelen desteklerden bunu istiyoruz. PKK, PYD, FETÖ gibi konularda daha pozitif destek vermeliler. Bu konularda işbirliği bekliyoruz. AB’den terörle mücadelede daha fazla destek vermesini istiyoruz. İşbirliği bekliyoruz. Çalışmalarımızı ilgili kurumlarla sürdüreceğiz. AB yüksek diyalog toplantılarımız var. Bu toplantıları ilgili bakan ve komiserlerle hayata geçireceğiz. Evrensel normları almaya devam edeceğiz. AB’ye aza olalım olmayalım reform AK Parti hükümetinin önceliği olmuştur. Yeni hükümet sisteminde de reformlar öncelik olmuştur.”

Dışişleri Bakanı: Vize serbestisi çalışmalarımız devam ediyor

Hak Bakanı Abdülhamit Gül’ün açıklamalarından öne çıkanlar:

“DAHA POZITIF HÜR VE İNSAN HAKLARI ÇALIŞMASI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Erdoğan liderliğinde AK Parti hükümetinin yenilikçi kimliği malumdur. Son zamanlarda yapılacak 100 günlük eylem planımıza bakılınca da AB ile harmoni süreci ile ilgili kayda değer kararlar alındı. Yargı Bakanlığı olarak AB ve AİHM nezdinde her türlü projelerle, işbirliği ve diyaloglarla çok manâlı işbirliğimiz olduğpu ortadadır. Daha zinde demokrasi daha enerjik bağimsizlik demektir. Yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı dönem olacaktır önümüzdeki dönem. Yargıda maksat vakit uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak’tan itibaren bu dilekçe hayata geçecek. Adalet reformu strateji belgemizi Kasım ayında yenilemeyi kararlaştırdık. AB ile diyalogları sürdürerek bu iki taraflı çalışmaları sürdüreceğiz. Daha pozitif özgür ve insan haklarını oluşturacak çalışmaları gerçekleştireceğiz. Eylem planını güncelleyeceğiz. OHAL komisyonunun yaptığı işlemler biim çok tartma verdiğimiz konu. Bunu da AB ile birlikte yapıyoruz. Bu sürede AB ile ilişkileri geliştirmeyi umuyoruz.Daha artı özgürlük daha artı insan hakları çalışması yapacağız. Avrupa İnsan Hakları çerçevesinde hükümetimizin ortaya koyduğu revizeler gerçekleştirilecek, bunu konut ödevi haline getirdik.”

Bakan Gül: Daha fazla özgürlük ve insan hakları çalışması gerçekleştireceğiz

Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamaları:

“ABD’YE KARŞI FRANSA VE ALMANYA’NIN DESTEĞİNİ ALDIK”

“Fazla tarihi bir süreç, önemli bir süre. Kayda Değer bir görüşme olarak ortaya çıktı. Buluşma konusunda bakanımız da bahsetti. Gümrük Birliği ve vize serbestisi konularının konuşulduğu verimli bir toplantı oldu. Keza vize serbestisi olsun ayrıca AB üyeliği konusu olsun, bereketli bir buluşma oldu. 10 Ağustos tarihi ile ekonomimiz gaye alındı. Stres en üst seviyeye çıktı. AB, Almanya ve Fransa öncelikle almak üzere müttefiklik ruhuna yerinde açıklamalar geldi. Bundan sonraki süreçte bu toplantıların ehemmiyetini çok bambaşka değerlendirmemiz gerekilen bir işlem. ABD’nin yaptırımları sonrası ülkemiz hesaplı anlamda fazla fazla saldırıya uğrayan bir konumda yer aldı. Fransa, Almanya gibi ülkelerin siyasi desteğini aldık. Türkiye’nin hesaplı göstergeleriyle açıklanamayacak, çoğu kesimin mutabık kaldığını gördük.

“İHRACAT RAKAMLARI ARTI BİR GÖSTERME ORTAYA KOYDU”

Finans çevreleri ile yaptığımız çalışmalarla Türkiye’nin ekonomik gerçekleri ile açıklanamayacak siyasi bir şey olduğunu gördük. Bankalarımızla birlikte reel adımlar atmaya başladık. Bu vesile ile bugün açıklanan ithalat ve ihracat rakamları epeyce arti değerler ortaya koydu. Geçtiğimiz yılın dış ticaret açığından yüzde 33 gerileme görüyoruz. Bu kayda değer. Cari açığımızdaki iyileşme idareli dengelenme stratejimiz, realize olmaya başladı. Cari açığın düşmesinin yanına parasal iyileşme açısından bir takım gelişmeler de oluyor ve olacak. Ödenti barışı, bedelli askerlik, imar barışı açısından beklentinin üstünde kazanç elde edildi. 5.5 milyon mükellefimizden, 60 milyardan artı rakama ulaşıldı. Bankalarımız ve reel sektörümüzle birlikte iki taraflı adımlar atmaya başladık. Bugün açıklanan ihracat ve ithalat rakamları epeyce fazla bir gösterge ortaya koydu. Türk ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan cari açığı azaltma en kayda değer hedeflerimizden biridir. Kamuda başlattığımız tasarrufta iyileşme görüyoruz, göreceğiz.”

İçişleri Bakanı Süleyman Aristokrat’nun açıklamalarından öne meydana çıkan kısımlar:

“SINIRLARIMIZLA İLGİLİ TEDBİRLER AYNI ŞEKİLDE DEVAM EDECEK”

“Sınırla mücadele konusunda fazla manâlı adımlar atmaktadır. Keza uyuşturucuyla mücadelesine ayrıca sınır güçleriyle mücadelesine Türkiye iradeli adımlar atmaktadır. Ne Türkiye eski Türkiye’dir ne AB eski AB’dir. Avrupa Birliği konusundaki adımlarımız aynı şekilde atılmaktadır. Biz de diğer bakanlıklarımız gibi, bu konuda reform iradesine sımsıkı sarılan anlayışı kendi çerçevemizde devam ettireceğiz. Sınırlarımızla ilgili almış olduğumuz tedbirleri aynı şekilde devam ettireceğiz.”