3 Kasım’da Sona Erecek Bedelli Askerliğe Başvuranların Sayısı 450 Bine Yaklaştı

3 Kasım'da Sona Erecek Bedelli Askerliğe Başvuranların Sayısı 450 Bine Yaklaştı
3 Kasım'da Sona Erecek Bedelli Askerliğe Başvuranların Sayısı 450 Bine Yaklaştı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

3 Ağustos’ta başlayan ve 3 Kasım’da sona erecek bedelli askerlik başvurularında sayının 450 bine yaklaştığı öğrenildi.

Birincil celp döneminde birliklere sevk işlemi 15 Eylül’de, ikinci sevk işlemi 6 Ekim’de, üçüncü sevk işlemi de 27 Ekim’de yapılacak – Ilk celp dönemine ilişkin sevk bilgilerinin duyurulduğu gerçekte ikinci celp dönemine ilişkin sevk bilgileri 6 Eylül’de, üçüncü celp dönemine ilişkin bilgiler de 27 Eylül’de e-Devlet sistemi üzerinden duyuru edilecek.

SAYI 450 BİNE YAKLAŞTI

AA muhabirinin edindiği bilgiye takriben, bedelli askerlik uygulamasına karşın çalışmalar, Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde Genelkurmay Başkanlığı ve Güç Komutanlıklarının ilgili birimlerinin katılımıyla yoğun şekilde devam ediyor. Sürece Jandarma Genel Komutanlığı yetkilileri de katkı maddesi sağlıyor. Bedelli askerlikten adet edinmek üzere 450 bine yakın başvuru formu yapıldı.

KULLANIM ŞARTLARI

Düzenlemeye göre, bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 tarihi de dahil, bu tarihten önce doğup 15 bin Türk lirası ödeyenler yararlanabilecek. Uygulamadan faydalanacaklar 21 gün esas askerlik eğitimi alacak. Yurt dışarıya yaşayanlar ile resmen yurt dışında 3 yıldan daha artı çalışanlar, 2 bin avro ödemeleri ve Ulusal Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi almaları halinde askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak.

Kanuna tarafından, bedelli askerlikten kullanmak isteyen adalet sahipleri, 3 Ağustos’ta başlayan ve 3 Kasım’a kadar sürecek üç ay boyunca başvurularını e-Devlet üzerinden, keza yurt içinde askerlik şubeleri ile yurt açık havada konsolosluklar yoluyla yapabilecek. Hak sahibi olduğu belirlenerek müracaatı kabul edilen yükümlüler, başvuru belgesini aldıktan sonradan bankaya 15 bin lira yatıracak. Yükümlüler, bedeli yatırdığını bildiren dekontu askerlik şubelerine teslim ederek celp duyurusunu bekleyecek.

BIRINCIL BİRLİKLER BELLI OLDU

Bedelli askerlik uygulamasına ilişkin celp yıllık süreci de işliyor.

Müracaat sürecini tamamlamış bedelli askerlik hizmetine bağlı yükümlülerden, üç celp döneminden ilkinde temel askerlik eğitimi alacaklara ilişkin bilgiler, e-Devlet sistemi üzerinden yayımlanmıştı.

Yükümlüler, esas askerlik eğitimi alabilecekleri birlikleri sistem üzerinden öğrenirken bilgiler, hem yükümlülerin adlarına belirtilen cep telefonlarına da mesaj olarak da gönderilmişti. Ulusal Savunma Bakanlığınca, bedelli askerlikten faydalanmak isteyenlere üç celp döneminde temel askerlik eğitimi verileceği, ilk celp döneminde birliklere sevk işleminin 15 Eylül’de, ikinci sevk işleminin 6 Ekim’de, üçüncü sevk işleminin de 27 Ekim’de yapılacağı açıklanmıştı.

İkinci celp dönemine ilişkin sevk bilgileri 6 Eylül’de, üçüncü celp dönemine ilişkin bilgiler de 27 Eylül’de e-Devlet sistemi üzerinden duyuru edilecek.

Birincil 3 dönemde yer almayan öteki yükümlülerin celp planlaması da 3 Kasım’dan daha sonra ayrıca duyurulacak. İşlemlerini geciktirenler kapsam dışına çıkartılacak

Celp dönemleri ilan edilen yükümlülerin, yoklamalarını celp dönemleri için belirlenen ve e-Devlet’te şahsen belirli teftiş tarihine kadar tamamlamaları gerekecek.

Zorunlu işlemleri süresi içinde tamamlamayan yükümlüler, bedelli askerlik kapsamı dışına çıkartılacak.