2019’da Tüm Belediyeler E-Belediye Data Sistemi’ne Dahil Edilecek

2019'da Tüm Belediyeler E-Belediye Data Sistemi'ne Dahil Edilecek
2019'da Tüm Belediyeler E-Belediye Data Sistemi'ne Dahil Edilecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanlığı Data Operasyon Daire Başkanı Osman Hacıbektaşoğlu, Türkiye’deki bütün belediyelerin 2019 yılı içerisinde e-Belediye Data Sistemi’ne dahil edileceğini bildirdi.

İçişleri Bakanlığınca uygulamaya konulan, Türkiye’deki tüm belediyelerin tek data tabanında müşterek bir sistem aşağı standart bir yazılım ile çalışmasını sağlayacak, belediyelerin mevzuatla kendilerine verilen tayin ve hizmetlerin yürütülmesi ile vatandaşlar tarafından yapılan başvuruların sonuçlandırılması amacıyla her türlü yönetimsel iş ve işlemin yürütüleceği “e-Belediye Veri Sistemi” eğitim toplantısı Mardin’de bir otelde yapıldı.

Hacıbektaşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, data teknolojisi çağında halka hizmetleri vakit ve mekandan bağımız sunabilmenin zorunlu olduğunu belirterek veri çağında data teknolojilerini uygulamak zorunda olduklarını söyledi. Data teknolojilerini kullanan belediyeler bulunduğunu aktaran Hacıbektaşoğlu, ama bunların hepsinin birbirinden egemen yapılar olduğunu anlattı.

2019’DA TÜM BELEDİYELER SİSTEME DAHİL OLACAK

Hacıbektaşoğlu, şöyle devam etti:

“Bir büyükşehir belediyesi ilçe belediyeleriyle bir tüm görme imkanı maalesef yok. Tekrar bir belediye kendi birimleri içerisinde dahi tek bir sistemde yapamıyor. Büyükşehirler dahil buna, ilçeler de zaten yapamıyor. diğer taraftan bunu öteki illerle diğer ilçelerle ve devlet kurumlarıyla zaten yapamıyor. Her belediye vatandaşa elektronik ortamda hizmet sunmak istese, en sistemi kursa dahi bütün bilgi tabanlarına bir bir entegre olması lazım. Bütün belediyelerin bir bir veri tabanına eklenmesi ayrıca fazla külfetli ve çok masraflı olur keza de bilgi güvenliği açısından da fazla mahsurlu bir durumdur.”

Vatandaşa zamandan mekandan egemen hizmet sunma imkanı karşılayan bir altyapıya ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Hacıbektaşoğlu, bu ihtiyacı gidermek için e-Belediye Bilgi Sistemi Projesi’nin hayata geçirildiğini vurguladı. Sistemin 13 Kasım 2017’de onaylandığını ve seri bir şekilde çalışmalara başlandığını dile getiren Hacıbektaşoğlu, “Türkiye’de 51 belediye şu anda sistemde çalışıyor. 2019 yılında inşallah bütün belediyelerimizi sisteme dahil etmiş olacağız.” dedi.

“ARTIK HER ŞEY DAHA KOLAY”

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Yaman da sistemin tanıtım toplantılarının Mardin’de yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Son 15 yıldır bakanlığın data operasyon noktasında manâlı çalışmalara imza atarak iyi bir süreç yürüttüğüne dikkati çeken Yaman, şunları kaydetti:

“Belediyelerin de bu süreç içerisine alınması gerçekte manâlı. Özellikle vatandaşların hizmeti alması açısından artık her şey daha kolay. Bu gelişimlerden şimdiye dek valilikler ve kaymakamlıklarımız faydalanıyordu. Bundan Böyle belediyelerimiz de bakanlığımızın önderliğinde faydalanmış olacak. Bizim açımızdan da fazla kolaylaştırıcı olacak.”