2019 Yılına Adını Veren Fuat Sezgin Kimdir?

2019 Yılına Adını Veren Fuat Sezgin Kimdir?
2019 Yılına Adını Veren Fuat Sezgin Kimdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde bulunan 2019 yılının ”Fuat Sezgin Yılı” bildiri edilmesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Koca bir yıla adını veren Prof. Dr. Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924 yılında Bitlis’te dünyaya geldi.

ÖĞÜT ÜZERINE İSLAM BİLİMLERİNE YÖNELDİ

Fuat Sezgin, Erzurum’da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943’te İstanbul’a geldi. İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde, Alman şarkiyatçı Helmut Ritter’in öğrencisi olan Fuat Sezgin, Ritter’in tavsiyesi üzerine İslam Bilimlerine yöneldi. Sezgin, 1951’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdikten sonradan Arap Dili ve Edebiyatı üstünde doktora yaptı. “Buhari’nin Kaynakları” konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954’te doçent oldu.

BUHARİ HAKKINDA BİLİNMEYENLERİ AÇIKLADI

Doktora tezinde konu olarak seçtiği ”Buhari’nin Kaynakları” ile hadis kaynağı olarak İslam kültüründe kayda değer bir yere sahip olan Buhari’nin, yazılmış kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. Fuat Sezgin’in, “Buhari’nin Kaynakları Hakkında Çalışmalar” adındaki ibraz tezi 1956’da yayımlandı. Böylelikle bunca süre Buhari’nin sözlü kaynaklara dayandığı iddialarını çürüttü.

DARBE NEDENIYLE TÜRKİYE’Yİ TERK ETTİ

Meşhur İlim insanı, Türkiye’deki 1960 darbesinde üniversitelerden men edilen 147 akademisyen arasındaydı ve bu nedenle Türkiye’den ayrılarak Frankfurt Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etti. ”Cabir ibn Hayyan” konusunda 1965’te yazdığı ikinci doktora tezini Frankfurt Üniversitesi Institut für Geschichte der Naturwissenschaften’a sunan ve bir sene daha sonra profesör unvanını kazandı.

TOPLAM 27 DİL BİLİYORDU

Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili mükemmel derecede haberdar olan Sezgin, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana alanında yazılan en ayrıntılı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi’nin birincil cildini, 1967’de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu.

SAYISIZ ÖDÜL VE NİŞANA SAHİP

Çeşitli milletlerarası akademilerin üyesi de olan Prof. Dr. Fuat Sezgin, yaşamı baştan başa Kahire Arap Dili Akademisi, Şam Arap Dili Akademisi, Fas Rabat Kraliyet Akademisi, Bağdat Arap Dili Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi şeref üyeliği de dahil almak üzere çoğu manâlı ödül ve nişana değer görüldü. Erzurum Atatürk Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Sezgin, Almanya Birinci Derece Federal Hizmet Madalyası, Almanya Üstün Hizmet Madalyası, İran İslami Bilimler Kitap Ödülü, Hessen Kültür Ödülü ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibidir.

HAZİRAN AYINDA VEFAT ETTI

1966 yılında kendisi gibi şarkiyatçı olan Ursula Sezgin ile evlendi ve 1970 yılında Hilal adında bir kızı oldu. Sezgin, hayatını İslam Bilimleri ‘ne adadı ancak 30 Haziran 2018 yılında hayatını kaybetti ve geride sayısız ve özgün çoğu eser bıraktı.