2 bin yıllık sokak gün yüzüne çıkıyor

2 bin yıllık sokak gün yüzüne çıkıyor
2 bin yıllık sokak gün yüzüne çıkıyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlamlığını günümüze dek taşıyan sokağın gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları özenle yürütülüyor.

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Duman, antik kentte yoğun bir kazı ve restorasyon çalışmasının sürdürüldüğünü söyledi.

KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

2018 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarının en kayda değer buluntularından bir tanesinin antik kentte yer alan ve yaklaşık 2 bin takvim olduğu tahmin edilen ara cadde olduğunu gösteren Bahadır Duman, geçtiğimiz yıllarda antik kentte yer alan mozaikli villanın hemen yanına bulunan sokakta kazı çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

“FAZLA SAĞLAM KORUNMUŞ”

Doç. Dr. Duman, sokağın üzerinden asırlar geçmesine karşın hala sağlamlığını koruduğunu ifade ederek, “5 metre 70 santimetre genişliğinde ve 45 metre uzunluğa ulaştık hemen. Zemini traverten tek parçadan oluşan bloklardan oluşan bir sokak, epeyce da sağlam korunmuş.” dedi.

2 bin yıllık sokak gün yüzüne çıkıyor

KANALİZASYON SİSTEMİ SAĞLAMLIĞINI KORUYOR

Sokak içerisinde bir kanalizasyon sisteminin de bulunduğunu ve hala sağlamlığını koruduğunu kaydeden Bahadır Duman, “Caddenin hemencecik aşağı yanındaki konutların atık sularını kentten uzaklaştırmak için yapılan kanalizasyon sistemi bulunuyor. Derinliği 1 metre, genişliği 70 santimetre uzunluğunda. Zaten biz daha önce Tripolis ’te yaptığımız kazı çalışmalarında yaklaşık 60×45 metrelik adalardan oluşan bir şehir halkı planına sahip olduğunu biliyorduk. hemen yaptığımız kazılarda da zaten yine sokağın uzunluğu bu plana da eşit geliyor. Bu anlamda da geçmişte elde ettiğiniz bilgileri kazı çalışmaları ile bundan böyle onaylamış olduk, doğrulamış olduk.” diye konuştu.

2 bin yıllık sokak gün yüzüne çıkıyor