17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler anıldı

17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler anıldı
17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler anıldı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yalova ’da da büyük hasara neden olan Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 depreminde yaşamlarını yitirenler felaketin 19 ’uncu yıl dönümünde anıldı. Yalova ’da depremde ölenler için 17 Ağustos Parkı ’nda bulunan Deprem Anıtı ’nda anma töreni düzenlendi.

ZELZELE ANITI ÇİÇEKLERLE DONATILDI

2 bin 504 kişinin yaşamını yitirdiği 10 bin 201 yapı ve meslek yerinin yıkıldığı Yalova ’da bu yıl düzenlenen törene siyasi partiler ve, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı. Aradan geçen 19 yıla rağmen acılar yürekleri dağlarken şehir sakinleri büyük afetin simgesi olan Deprem Anıtına gelerek anıtı çiçeklerle donattı.

Marmara Depremi üzerinden 19 yıl geçti ViDEO

17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler anıldı

Anıtta yakınlarını kaybedenler dualar okudu. Büyük felakette hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu mermer bloklara çiçek koyan Yalovalılar, yer sarsintisi döneminde çekilmiş fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi. Kutlama programında İl Müftülüğü görevlileri Kuran-ı Kerim ve ilahiler okurken saatler 03.02 ’yi gösterdiğinde depremde yaşamlarını yitirenler için dua okudu.

VATANDAŞLAR O GECE YAŞADIKLARINI ANLATTI

Depremin büyük yıkıma yol açtığı Gölcük Kavaklı sahilinde, depremin 19. sene dönümü nedeniyle farklı alanlara yönlendirilmiş faaliyetler düzenlendi. Depremin meydana geldiği an olan 03.02 ’de vatandaşlar, büyük kayıpların yaşandığı Kavaklı sahilindeki zelzele şehitleri anıtı önünde toplandılar. Anma törenlerine Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Gölcük Belediye Başkan Yardımcısı Levent Değirmeci ve vatandaşlar katıldı. Sahili dolduran vatandaşlar, o gece yaşamını yitirenler için dualar ederek, Körfez sularına karanfil attılar.

17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler anıldı

Anma töreninde konuşan ve depremin Gölcük halkını ön çalışmasız yakaladığını dile getiren Gölcük Kaymakamı Mustafa Altıntaş, “Bölgemizde Marmara ve Gölcük Depremi ismi ile asrın depremi olarak adlandırılıyor. Sahiden bu felaketten çıkarmamız gereken ders; sağlam yapılar, farkındalık ve eğitim çalışmalarının sürdürülmesidir. Bu hususta bölgemizde hoş araştırmalar yapılıyor. Halk Müziği da yaptıkları yapılarla üstlerine düşen her türlü fedakarlığı yerine getirmesi gerekir. Bundan sonraki çalışmalarımız da insanların fedakarlıklarının arttırılmasına karşın olacak. Ben depremde kaybettiğimiz şehitlerimize Allah ’tan rahmet diliyorum. Ailelerine taziye diliyorum.” dedi.

“ALLAH YENIDEN YAŞATMASIN”

Oğlunu göçük aşağıda kaybettiğini ve 4 sene daha sonra cansız bedenini bulduğunu açıklayan Emine Cebeci, 19 yıldır acısının dinmediğini dile getirerek, “19 yıl oldu ama bizim için dün olmuş gibi. Yaşadığımız asrın felaketiydi. Allah bir daha yaşatmasın. Oğlumla beraber enkaz aşağıda kaldık. Oğlum benden daha iyiydi. Fakat 1 sene hastanede tedavi gördüm fakat daha sonra oğlumu kaybettim. 4 yıl oğlumu bulabilmek için mahkemelerde dolaştım. Mezarları açtırdım. 4 yıl sonradan oğlumun yerini buldum. Hala inanamıyorum. Çok şiddet, çünkü kayıplarını arıyorsun. Hala kayıp olanlarımız var. Ben bir anneyim 19 sene değil, 39 sene geçse de bu hacı hala yüreğimizde tazedir.” diye konuştu.

17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenler anıldı

“ARTIK ÇÖZÜM ODAKLI OLUNMALI”

Kutlama törenine katılan depremzedelerden Ufuk Koçak ise o gece nasıl enteresan altından kurtulduklarını anlayamadıklarını dile getirerek, “Yer Sarsıntısı hepimizin hayatının bir fayı olarak gelip geçti. Fiilen sonrasında ne yaptığımız çok önemlidir. O günden bu güne sürekli bir problem konuşuluyor. Sahiden problemlerin konuşulmasının yerine çözümlerin konuşulması gerekiyor. Çözüm odaklı çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Bundan Böyle çözüm odaklı olunması gerekiyor. Bu 19 yıllık travma gibi insanların başına çeşitli olaylar gelebiliyor. Bu travmaları nasıl atlatacağız, hayata kaldığımız yerden nasıl devam edeceğimiz önemlidir. 19 senedir hala enteresan aşağı olan irk var. Sahiden bu günden sonra tek konuşacağız şey; ney yapacağımızdır. O gecenin bir tarifi yoktur hiçbir vakit. Herkesin yaşadığı şey. Esas kayda değer olan şey hayata nasıl baktığımızdır.” biçiminde konuştu.

Konuşmaların gerisinde anma törenine katılanlar yer sarsintisi şehitleri için bir dakikalık hürmet duruşunda bulundular. Katılımcılar sonradan Zelzele Şehitleri Anıtına çelenk bırakarak Körfez denizine ölenler için karanfil attılar.