ABD’de 2003 yılından bu yandan Los Angeles Filarmoni Orkestrası’na konut sahipliği yapan Walt Disney Konser Salonu (WDCH) alet öğrenimi, suni akıl ve sanatın acayip bir buluşmasına sahne oldu.
Bu sene kuruluşunun 100. sene dönümünü kutlayan Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın bir yüzyıllık ömrünü hatırasına yapmak için usta 1985’te İstanbul’da doğan görsel ve işitsel medya sanatçısı Refik Anadol ile Google’ın Arts & Culture ekibi ve Google’ın makine öğrenimi programı geçmişten esinlenip, gelecekte ne olacağını “hayal etmek” için işbirliği yaptı.
Google mühendisleri ile birlikte Refik Anadol, geçmiş performansların ses ve fotoğraf kayıtlarından, program bilgilerinden oluşan 45 terabaytlık Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nın tarihi arşivini yorumlamak için alet öğrenimini kullandı. Çoklu alet öğrenimi algoritmalarını kullanılarak, resimlerdeki kalıpların tanımlandığı çalışmada geçmiş bestelerden “hayaller” yaratıldı.
SUNI ZEKA İLE GÖRSEL ŞOV
40 bin saatlik ses kaydının görselleştirilmesi için geliştirilen ses tarayıcı aracını kullanan Refik Anadol ve ses tasarımcıları Kerim Karaoğlu ve Robert Thomas, geçmiş verilerden hareketle “Walt Disney Konser Salonu Düşleri” (WDCH Dreams) adı bahşedilen ve görsel anlatıma eşlik eden bir müziği suni zeka ile canlandırdılar.
12 dakikalık görsel bir sunum şeklinde hazırlanan bu sanat eserleri, Ekim 2019’a dek Walt Disney Konser Salonu’ndaki Ira Gershwin galerisinde interaktif bir sergi biçiminde sunulacak. Konser salonunun dış yüzeyinde de görsel bir şov olarak sunulacak olan suni zekanın bu ‘düşleri’ne ayrıca Google Arts & Culture’ın iOS ve Android cihazlar için geliştirilen mobil uygulaması üzerinden de erişilebilecek. (Habertürk)