Yargıtay’dan Emsal Karar! Uçağınız Rötar Yaparsa Tazminat Hakkınız Var

Yargıtay'dan Emsal Karar! Uçağınız Rötar Yaparsa Tazminat Hakkınız Var
Yargıtay'dan Emsal Karar! Uçağınız Rötar Yaparsa Tazminat Hakkınız Var
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hava yolu ulaşımında çoğu kez yaşanabilen uçak rötarlarıyla ilgili bir olayda Yargıtay’dan tazminat hakkı olduğuna dair karar çıktı. Geçtiğimiz aylarda yaşanan bir uçak rötarı olayında Yargıtay, mağduriyet yaşayan yolcunun tazminat hakkı olduğuna hükmetti. Olayın kendi şartları içerisinde uçağın hareketinin, yolcudan katlanması istenemeyecek bir süre gecikmesinin, yolcuya sözleşmeden cayarak zararını isteme hakkı vereceğini belirten Yüksek Duruşma, uçuş firmasını dava eden yolcuyu haklı buldu.

UÇAK 3 SAAT 20 DAKİKA RÖTAR YAPTI

Dava konusu olayda Sahiba Gökçen Havalimanından kalkması planlanan uçağın uçuşu, daha önce kuş çarpmasına bağlı olarak iniş takımında meydana gelen arızanın giderilmesi için yapılan zorunlu yenileme nedeniyle 3 saat 20 dakika gecikmeli olarak gerçekleştirilmişti. Geç Kalma dolayısıyla bu uçuşla benzer uçuşunu kaçıran gezgin işyeri aleyhine uğradığı zararın giderilmesi talebiyle dava açmıştı.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR

Konuyu inceleyen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, duruma ve şartlara tarafından yolcudan katlanması istenemeyecek bir vakit uçağın hareketinin geciktiği, davacının sözleşmeden cayarak zararını istemekte haklı olduğuna hükmetti.

Uygulamada gezgin ve uçuş firmaları arasındaki uyuşmazlıklar, hava yolu iç hat nakliye sözleşmesi gereğince Türk Sivil Havacılık Kanunu (TSHK) hükümlerine yan oluyor. TSHK 122. maddesine göre taşıyıcı pozisyonundaki firmalar seferlerde meydana gelecek gecikmelerden doğan zarardan sorumlu tutuluyor. Benzer Kanun’un 123.maddesi uyarınca da taşıyıcı zararı önlemek için zorunlu tedbirleri alma olanağı bulunmadığını ispatlarsa bu takdirde bundan böyle zarardan sorumluluk sahibi olmuyor.