Uzmanlarından üniversite tercihi yapacak adaylara dikkat

Uzmanlarından üniversite tercihi yapacak adaylara dikkat
Uzmanlarından üniversite tercihi yapacak adaylara dikkat
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2 milyonu aşkın adayın ter döktüğü Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Imtihan stresini atlatan ve sonuçlarını öğrenen adaylar için 7-14 Ağustos tarihleri aralarında zorlu bir seçim dönemi başlıyor.

Eğitim Uzmanları, adayların kariyer hedeflerine yerinde, içten üniversiteyi ve bölümü seçmesinin en düşük üniversite sınavında gösterilen başarı dek manâlı olduğunu belirtti.

Bu sene adayların uyarı etmeleri gereken en manâlı konunun imtihan sisteminin değişmesini fırsata çevirerek tercihler için çok yüksek ücretler istek eden kişi ya da kuruluşlar olduğunu dile getiren uzmanlar, adayların birilerine ücret ödeyerek tercih yaptırmalarına gereklilik olmadığını kaydetti.

SON SIRALAMANIN ÖNEMİ

2017 ’de farklı puan türleri olması sebebiyle; tercih sıralaması belirlenirken, o bölüme, ilgili puan türündeki sıralamaya kadar, en son kaçıncı öğrencinin yerleştiği dikkate alınmalıdır.

Adaylar, tercih etmek istedikleri üniversite ve bölümlerine, 2017 ’de en son kaçıncı öğrencinin yerleştiğini, ÖSYM ’nin sitesinde yayınlanan “Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”nu inceleyerek öğrenebilirler.

Uzmanlarından üniversite tercihi yapacak adaylara uyarı

BAŞARI SIRASINI DİKKATE ALIN

Adaylar, tercihlerini belirlerken, tercih yapacakları puan türü ile ilgili başarı sıralamasını dikkate almalılar. Bunu yaparken, MF öğrencileri galibiyet sıralamasının yüzde 50 ’si değin; TM öğrencileri de yüzde 65 ’i kadar daha yukarıdan başlayarak tercihlerini sıralayabilirler.

Yani, üst sıralara, elde ettiği başarı sıralamasından daha yüksek 7-8 veya daha artı yükseköğretim programını yazabilirler.

Başarı sıralaması 10 bininci sıra olan MF öğrencileri 5 bininci bayağı TM öğrencileri ise 3 bin 500 ’üncü bayağı başlayarak tercihlerini yapabilirler.

Adaylar, eğer bu sene mutlaka yerleşmek istiyorlarsa, kendi galibiyet sıralamalarının yüzde 100 ’ü değin alt inmeliler. Mesela, galibiyet sıralaması 20 bininci sıra olan namzet, tercihlerini yazarken 40 bininci sıraya değin inebilir.

Uzmanlarından üniversite tercihi yapacak adaylara uyarı

PİŞMAN OLACAĞINIZ YERLERİ TERCIH ETMEYİN

Adaylar, garanti olsun diye en sona yazacakları bölüm için kendilerine mutlaka ’burası olursa burada okuyabilir miyim? ’ diye sormalı ve adamakıllı düşünerek karar vermeliler.

Çünkü adaylar, ÖSYM göre yerleştirildikleri bölümde okumak istemezse, o bölüme tescil yaptırsa da yaptırmasa da seneye girecekleri sınavda, mektep puanının yarısı kadar bir puan kaybına uğrarlar.

Adayların en fazla istediği bölümü birinci tercihine yazmasının avantajı var mıdır? Yerleştirmede öncelik, puanı (sıralaması) yüksek olanındır. Örneğin galibiyet sıralaması 7 bin olan Yeşim ’in 9. sıraya yazdığı bölümü, başarı sıralaması 7 bin 1 olan Mehmet 1. sıraya yazdığı için, o bölüme yerleşme önceliği Mehmet ’in yok, Yeşim ’indir.

Uzmanlarından üniversite tercihi yapacak adaylara uyarı

SÖZEL PUANLARI GERİDE GELECEK

Eğitim uzmanları, bu sene sistemin değişmesi nedeniyle, eşdeğer ağırlık ve sözel öğrencileri için kayda değer bir konuya uyarı çekti. Uzmanlar, “Bu yıl, AYT ’ye giren her sayısal öğrencisinin matematik alanında 0,5 net yapması durumunda, eşit önem puanı da hesaplanmıştır. bu nedenle bu sene, eşit ağırlık öğrencilerinin sıralamasında daha fazla sayısal öğrencisi bulunacağından, eşdeğer ağırlık puanları daha gerilerde seyredecektir. Ama, eşit siklet öğrencileri, bu yılki sıralamalarının çok daha üstünde olan bölümlere yerleşebileceklerdir. Bu sene, AYT ’ye giren her eşit ağırlık öğrencisinin Türk Dili ve Edebiyatı-Tarih-Coğrafya alanında 0,5 net yapması durumunda, sözel puanı da hesaplanmıştır. böylece bu yıl, sözel öğrencilerinin sıralamasında daha artı eşdeğer tartma öğrencisi bulunacağından, sözel puanları daha gerilerde seyredecektir. Fakat, sözel öğrencileri, bu yılki sıralamalarının çok daha üzerinde olan bölümlere yerleşebileceklerdir” dedi.

Uzmanlarından üniversite tercihi yapacak adaylara uyarı

AİLELERİNİZ YOL GÖSTERİCİ OLSUN

Uzmanlar keza, üniversite ve birim tercihleri yapılırken, adayların hayatlarındaki en kayda değer kararlardan birini verdiğini, bu süreçte ailelerin belirleyici değil, yol gösterici olmaları gerektiğinin altını özellikle çizdi.