Ulusal Çaba ruhunun yaşatıldığı binaya yoğun ilgi

Ulusal Çaba ruhunun yaşatıldığı binaya yoğun ilgi
Ulusal Çaba ruhunun yaşatıldığı binaya yoğun ilgi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye göre 2 Eylül-18 Aralık 1919’da “Ulusal Mücadele Karargahı” olarak kullanılan bina, Cumhuriyet tarihinde fazla manâlı ve müstesna yer tutuyor.

Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey göre 1892 yılında “Mülki İdadi binası” olarak yapı edilen yapı, Milli Uğraş yıllarında Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına 3,5 ay süreyle devlete ait karargah olarak tahsis edildi.

1990’DA MÜZE OLARAK HİZMETE AÇILDI

Yapı, Sivas Kongresi içtimalarının burada üretilmiş olması, Anadolu’daki Ulusal Çaba hareketinin teşkilatlandırılarak insanlar iradesinin her türlü baskının, kişi ve zümre idaresinin üstünde olduğunun bütün dünyada ispatlanması ve Cumhuriyet yönetiminin temellerinin burada atılmış olması ile tarihi hüviyet kazandı.

1981 yılına dek mektep olarak kullanılan bina, onarımı, teşhir ve tanzimi gerçekleştirildikten sonra 1990’da müze olarak ziyarete açıldı.

Milli Mücadele ruhunun yaşatıldığı binaya yoğun ilgi

TARİHE SEYAHAT

Tarihi kongre salonu, Atatürk’e ait egzersiz ve dinlenme odasını da bünyesinde bulunduran müzede, ziyaretçiler dijital ortamda kongre sürecinde yaşananları dinleyerek tarihe gezi yapıyor.

Dijital veriler ile Atatürk ve kongre delegelerinin bal mumu heykelleri de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Müzede Atatürk’ün kaldığı oda yoğun alaka görüyor.

Milli Mücadele ruhunun yaşatıldığı binaya yoğun ilgi

ULUSAL MÜCADELEYE 108 GÜN EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Sivas Valisi Davut Gül, Sivas Kongresi’nin usulen yapılan bir kongre olmadığını söyledi.

Sivas Kongresi’nin ülke işgal altındayken, ülkenin birlik ve bütünlüğünde sıkıntı varken Sivaslıların konut sahipliğinde Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen delegelerin toplandığı bir kongre olduğuna dikkat çeken Davut Gül, “Sivas, Milli Çaba’ye 108 gün konut sahipliği yapmış, bir anlamda kurucu başkentlik yapmış ve bu tarihi binaya her türlü desteği veren Sivaslılar da buna kucak açmış” dedi.

Milli Mücadele ruhunun yaşatıldığı binaya yoğun ilgi

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NA DEVREDİLECEK

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’nde fiziki anlamda bir restorasyon olduğunu ve teşhir-tanzim ile ilgili yenileme çalışması yapıldığını anlatan Davut Gül, tarihi binanın TBMM Milli Saraylar’dan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredileceğini açıklama etti.

Binanın devrinin gerçekleşmesinin ardından teşhir ve tanzimle ilgili bir takım ek araştırmalar yapılacağını dile getiren Vali Davut Gül, “Orijinalinde olmamasına karşın kongre salonunda vatandaşlarımızın alışkın olduğu masa ve sıraların bulunduğu bir düzen var. Onlar ilk olarak edinmek üzere bazı eksiklikler tamamlanacak, inşallah onlar da sene içinde bitmiş olacak” bilgisini paylaştı.

Milli Mücadele ruhunun yaşatıldığı binaya yoğun ilgi