Çeşitli bölümlerden 17 öğrencinin yaklaşık 1 sene önce İSTE içerisinde bulunan atölyede yaptığı karşılıklı çalışmayla tasarladıkları 4×4 çekiş sistemli elektrikli otomobil, kampüs içerisinde basın mensuplarına tanıtıldı.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, yaptığı konuşmada, yarıştan daha önemli olan noktanın bu teknolojiyi üretebilmek olduğunu söyledi.
HER AŞAMASI ÖĞRENCİLERE AİT
Otomobilin, tasarımından teknolojisine her aşamasının öğrencilere ait olduğunu vurgulayan Dereli, şöyle devam etti:
“Natürel oysa amacımız iyi bir sonuç ile dönmek fakat her şeyden önce yarışı bitirmek çok daha manâlı bizim için. Biz şununla gurur duyuyoruz, 4×4 elektrikli otomobili ürettik, geçen seneye kadar yoktu bu yıl üreten oldu mu bilmiyoruz. Bizim amacımız, elektrikli araba sevdası, elektrikli araba hedefi olan ülkemizin bu hedefine katkı sunmak. Burada da teknoloji ihtiyacı var. Dolayısıyla en kayda değer teknoloji burada batarya teknolojisi, biz bunun altyapısını üniversitemizde kurmaya başladık, arkadaşlarımız çalışıyorlar, bir takım cihazlar alıyoruz ve ülkemizin vizyonuna katkı sunmaya çalışıyoruz. Uzun ömürlü, dayanıklı, uzun mesafeler gidebilecek araçlara düzenlemek için bataryalar üretmek nedeniyle yola koyulmuş bulunuyoruz.”
BÜYÜKADA İÇİN ELEKTRİKLİ FAYTON
İstanbul Büyükada için elektrikli fayton üretmek istediklerini bildiren Dereli, bunun için incelemeler yaptıklarını ifade ederek, “Biliyorsunuz Büyükada’da faytonlar var ve atların durumu hiç iç açıcı yok, biz onlara şunu önerge ettik, eğer o bağlantı sağlanabilirse biz Büyükada’daki bütün faytonları elektrikli yapmaya talibiz, sonuçta yapabileceğimizi arkadaşlarımız zaten göstermiş oldular.” diye konuştu.
Elektrikli Otomobil Proje Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Emin Taner ise düşük enerji tüketimli yüksek performanslı “ELEKTRO-MOB-İSTE” ile 100 kilometre mesafenin 1-1,5 lira arasında bir maliyet ile alınabileceğini anlattı.
Açıklamanın ardındaki, elektrikli araba kamyona yüklenerek Kocaeli’ye uğurlandı.