Aybüke SENGİR / email protected
Dr Henry Faulds, 1870’lerde hekim olarak çalıştığı İskoçya’dan Japonya’ya gönderilmişti. Japonya’da geçirdiği zamanlar hayatını değiştiren bir tecrübe oldu. Henry, Tsukiji Hastanesi’nde çalıştığı sırada kanlı bir parmak izi veya kil üzerindeki izlenimler bulunduğunda, suçluların bilimsel olarak tanımlanmasına yol açabileceğini bahis etti. Teorisi uzun soluklu tartışmalara niçin oldu.
HENRY’NİN MEKTUBU
Henry ’nin Nature dergisine yazdığı konuyla ilgili mektubu, 2 Ekim 1880’de yayınlanmıştı. Henry Faulds mektupta; “Eğer bir balçığa, cama, kâğıda veya herhangi bir şeyin üstüne parmak izleri alınırsa, bu suçluların bulunmasında büyük ölçüde asistan olur. Ben, bu konuda iki deney yaptım ve çok başarılı sonuçlar aldım. Deneylerden birinde, şişenin üstünde kalan yağlı parmak izleri, yasaklanmış bir ilacı kimin içtiğini ele verdi. İkinci olayda da beyaz badanalı bir duvara tırmanmaya çalışan bir adamın bıraktığı parmak izleri, kendisinin bulunmasını fazla kolaylaştırdı.” diye yazmıştı.
İSKOÇ POLİSİ YERİNE ARJANTİN POLİSİ KULLANDI
Maalesef, Henry Faulds’un bu önerisi İskoç polisleri göre pek ciddiye alınmadı. Parmak izi sistemini dünyanın dört bir yandaki büyük polis güçlerinin şeflerine sunan mektuplar gönderdi. Parmak izlerinden yararlanmaya başlayan birincil polis birliği, Buenos Aires Eyalet Polisi ’nin La Plata birimi oldu. Birim Komiseri Juan Vucetich ’i suçluların özelliklerini tasnif eden bir bölüm kurmakla görevlendirmişti. Vucetich, bu vesileyle parmak izi yönteminden de yararlandı ve 31 Mart 1892 ’de dünyanın birincil parmak izi bürosunu kurdu.
PARMAK İZİNİN KULLANILDIĞI ILK CEZA
La Plata polisinin, 1892 yılının Temmuz ayında üstünde çalıştıkları dava, tarihe parmak iziyle aydınlatılan ilk olay olarak geçti. 29 Haziran günü Buenos Aires ’in banliyölerinden Necochea ’da Francisca Rojas adlı bir bayan, çığlık çığlığa evinden fırladı. Üstü başı kan içindeydi. Saldırıya uğradığını ve çocuğunun öldürüldüğünü söylüyordu. Kadın, bir çiftlikte işçi olarak çalışan komşusu Velasquez ’i suçladı. Velasquez, uzun süredir kendisiyle evlenmek istiyordu. Genç işçi, aynı akşam tutuklandı ve itirafa zorlandı.
PARMAK İZİYLE YAKALANDI
Bunun üzerine poliste bazı kuşkular başgösterdi. Soruşturma esnasında, kadının yaşadığı kulübenin kapısında bazı kanlı parmak izlerine rastladı. Polis, izlerin bulunduğu bölümü keserek, araştırmak üzere La Plata ’ya gönderdi. giderken, kadının suçladığı adamın parmak izlerini de alıp La Plata ’ya göndermeyi unutmamıştı. Sonunda, kanlı parmak izlerinin kadına ait olduğu anlaşıldı. Bu delil aleyhinde sorguya çekilen kadının dili çözüldü ve suçunu itiraf etti. Sevdiği adamla evlenebilmek için kendi çocuğunu öldürmüştü. O dönemde, Arjantin ’de kadınlara idam cezası verilmediğinden, ömür boyu hapse mahkûm oldu.