Tütün ve sigarayla mücadelede yeni adımlar atan düzenlemeler devam ederken tüp bebek tedavisinin devlet kadar karşılanması için anne ve baba adaylarına sigara içmeme şartı getiriliyor.
Hükümet göre geçtiğimiz Haziran ayında açıklanan Tütün Kontrollü Strateji Belgesi ve Eylem Planı ’nda tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi edinmek isteyenlere sigarayı bırakma zorunluluğu ele alındı.
SİGARAYI BIRAKIRLARSA GERİ ÖDEME DEVLETTEN
Tütün kullanımını alıkoymak ve hızla düşen hamilelik oranlarını arttırmaya yönelik, evlenen çiftlerin sigarayı bırakması halinde, devlet tarafından geri ödemesi yapılan tüp bebek tedavisinde sigara kullanımının daha düşük seviyelere indirilmesi planlanıyor.
“TÜTÜN TÜKETİMİ HAMILELIK ORANLARINI DÜŞÜRÜYOR”
Tüp bebek tedavisi almak isteyen çiftlerin ekonomik nedenlerden dolayı bebek sahibi olamadığını belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Asıl Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen, “Tütün ürünlerinin kısıtlanması yönünde son haftalarda herkesin dikkatini çeken bir konu var. Bu konu içerisinde devlet kesintisiz düzenleme gerisinde ve bu kapsamda tütün kullanmayan insanların tüp bebek tedavisinde geri ödeme kapsamından çıkarılmasına dair bir bakış var. Esasında bunun altına baktığımız süre olayın ne kadar kayda değer bir konu olduğunu anlayabiliriz. Çünkü tütün tüketiminin hamilelik oranlarını düşürdüğünü ve hatta sanki yarıya düşürebildiğini yapılan araştırmalar bizlere göstermiştir. Derhal Afiyet Bakanlığının işe el atmasıyla çiftler kolay yoldan çocuk sahibi olabilecek.” dedi.
“DNA KIRILMASINA NEDEN OLUYOR”
Sigara kullanımının ülkede hızla artması ve bu artışın kadınlarda gebe kalma oranını düşürdüğünün altını çizen Prof. Dr. Tavmergen, “Bayan bireylerin tütün ve sigara kullanması dahilinde de yumurtalık dolaşımında bozulmalar gözlemlenmiş, hatta günde 10-15 sigara tükettiği için takriben iki üç yıl önceden menopoza girdiği ortaya koyulmuştur. Bunun yanı sıra tütün ürünlerinin nikotin bazı verildiğinde kadının yumurtalık hücresinde DNA kırılmalarına sebep olduğu, bunun da bir embriyo meydana gelse bile iç tabakalarda azalmaya neden olduğunu çalışmalarımız bizlere göstermiştir.” ifadelerini kullandı.
“SİGARA İÇENLERDE YÜZDE 50’LERE VARAN GEBELIK SIKINTISI YAŞANIYOR”
Gebe olamama durumundan kadınlar kadar erkeklerinde sorumlu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tavmergen, “Erkeğin sigara içmesi, tütün ürünlerini kullanması tekrar erkeğin sperm hücrelerinde lüzum hareketlilik lüzum azalma konusunda düşmelere sebep olmaktadır. Fakat bunun yanında spermle yumurtalıklarda bozulmaya ve bunların döllenmesini ve oluşacak embriyonun en ince ayrıntısına kadar yerleşmesini büyümesini engellemektedir. Çiftlerin sigara içmesi durumunda yüzde 50 ’lere varan hamilelik sıkıntısı ortaya çıkabilir.” diye konuştu.
“ÇİFTLERİN ÇABASINA BAĞLI”
Tüp bebek tedavisinden netice almak için eşlerin yapması gerekenlere de değinen Tavmergen, şunları söyledi: “Bir çiftin tüp bebek tedavisindeki en kayda değer faktörü kadının yaşıdır. Biz natürel ki de kadınların yaşlarını büyültüp küçültemiyoruz. Bizim yapacağımız tek şey kadının rahminde gebeliği engelleyen olayları çözümlemektir. Bunların yanı sıra şahısların aşırı kahve tüketimi, aşırı kilolu almak veya aşırı güçsüz elde etmek gibi sebepler var ama bunlar düzeltilebilir faktörlerdir. Bunlar düzeltildiği sırada birey sürükleyici bir şekilde gebe kalabilir. Bunların yanı sıra tiroit kanseri gibi şeker metabolizması gibi problemler de düzeltilmelidir. Bu Vesile Ile gebe kalma potansiyeli artmaktadır.”
“EN KIYMETLİ DOĞURGANLIK YAŞI 22 İLE 32 YAŞ ARALIĞI”
Kadınların meslek hayatına başlamasıyla gebe kalma yaşlarını ertelendiğini beliren Prof. Dr. Tavmergen sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde de dünya ülkelerine paralel olarak meslek hayatının, kariyer olaylarının en üst kısmında yer alması çocuk doğurma yaşında ötelemelere sebep oluyor. Halbuki unutulmamalıdır oysa bir kadının en değerli doğurganlık yaşı 22 ile 32 yaşları arasındadır. Özellikle 32 ve 35 yaşlarını geçtikten sonra hamile kalma potansiyeli artan bir şekilde azalmaya başlamaktadır. Bu yüzden yeni evlenen genç çiftlerin, doğum için en yakın hastanelere müracaat etmeleri gerekmektedir.”
EVLİ OLMAYANLARA YUMURTA DONDURMA İMKANI
Sigaranın kişilerde yumurtalık ve sperm bozukluklarına yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Tavmergen, “Bunun Dışında evli olmayan bayanlar için yumurtalık rezervlerinin azalması tespit edilebiliyor ise veyahut annesinde, teyzesinde erken menopoz riski var ise bu kişilerin daha titiz olması ve yumurtalık rezervlerinin düzenli yoklama edilmesi yerinde olur. Böyle bir durum saptandığında yumurta dondurma operasyonu ile düzeltilebilir.” dedi.
TÜP BEBEK İÇİN YILDA 200 BİN TATBIK
Tüp bebek tedavisine başvuruların arttığını açıklayan Prof. Dr. Erol Tavmergen, Türkiye ’de yılda 200 bin kişinin tüp bebek uygulaması için hastanelere başvurduğunu oysa hesaplı ve sosyal koşullar sebebiyle takvim yaklaşık 80 bin başvuru formu yapıldığını da sözlerine ekledi.