Bursa’nın İznik ilçesinde, inşaat mühendisi Özgürlük Açıksöz, hayallerinin peşinden koştu. Aileden gelen tarım sektörüne adım atan Açıksöz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı hibe desteği ile bugün tıpta çare olan ve kilosu perakende 50 TL olan yaban mersini yetiştiriciliği yapıyor. Açıksöz toptan olarak kilosunu 25 liradan satıp taleplere yetişmeye çalışıyor.
72 adet tıbbi aromatik bitki çeşidinden biri olan yaban mersini yetiştiriciliğini araştıran Açıksöz, yetiştirilmesi özen isteyen ve özel toprak ricası olan bu bitkinin idareli getirisi ve tıpta çoğu hastalığa iyi gelmesi sebebiyle bu bitkinin üretimini yapmaya karar verdi. Hazırladığı projeyle TKDK’dan yardım aldı.
HİBE ALARAK YABAN MERSİNİ ÜRETMEYE BAŞLADI
İnşaat mühendisi Özgür Açıksöz, bugün o hayaline kavuştu. Toplam yatırım bütçesi 563 bin 750,5 TL olan projesinin yaklaşık yüzde 65 hibe karşılığı olan 366 bin 437,825 TL’sini TKDK’dan alarak yaban mersini üretimine başladı. Candarlı köyünde geniş bir araziye kurulan tesiste soğuk hava deposu, kurutma sistemi ve kuru şekilde AB standartlarına yerinde ambalajlama sistemi bulunuyor.
Kurnaz, “Yaban mersinini yurt dışındaki eğitimim de takip ediyordum. Değerli bir bitki olduğunu öğrendim. İznik’in yüksek kesimlerinde bulunan Candarlı köyünde yetiştiğini öğrenince de işe koyuldum. En Ince Ayrıntısına Kadar organik olarak yetiştiriyoruz . Verimi çok olmayan, nadide bir meyve çeşidi. Yaban mersini ilk olarak şeker, yürek-damar hastalığına iyi gelmekle beraber gözün görme kabiliyetini güçlendiriyor. Bugün kilosu 25 TL’den herif buluyor” dedi.
860 METRE YÜKSEKLİKTE YETİŞİYOR
Tıbbi aromatik alanında yaban mersini yetiştiriciliğinde soğuk hava deposu için Özgürlük Açıksöz’e destek verdiklerini söyleyen TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun, “72 aromatik adet bitki çeşidini İPARD programında destekliyoruz. Bunlardan kayda değer kısmı katma layık katan, ihracata karşın bitkilerden yaban mersini. Bilhassa Bursa’da rakımı yüksek olan, pH’şı düşük toprak yapısına uygun. Piyasada fazla artı arzı olmayan ama buna karşılık çok artı talebi olan bir meyve. Biz burada misal bir yatırım gerçekleştirdik. 563 bin TL’lik soğuk hava deposu ile cihaz ekipman projesi uygun harcamasıyla beraber gerçekleşti. Yakında 363 bin TL’lik bir hibe desteğini sunacağız. Böylelikle kırsal alanlarımız da nüfusun azalmasını engelleyecek şekilde üretimin yapılmasına, istihdamın oluşmasına katkı sağlayacağız” dedi.