Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), nakil dönemiyle ilgili ayrıntıların yer aldığı ‘Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu ’nu geçtiğimiz gün yayımladı. Ve ilk nakil başvurusu Yeni kılavuz 6 Ağustos Pazartesi günü başladı.
“ANADOLU LİSESİ İÇİN UĞRAŞ HARCADILAR”
BIR TAKIM değişikler yapıldığını ve sorunlara çözüm olacağını açıklayan Kibar Kösegil, “Öğrenciler açıkta kaldı çünkü istedikleri okula gidebilmek için tercih hakkının hepsini kullanmadı. Muhtemel olduğunca Anadolu lisesine gitmek için mücadele harcadılar. Fiilen yapılan değişikliklerin ilk tercihte yapılması gerekiyordu. Birincil tercihteki kurallar yüzünden kamuoyunda oluşan tepkiler dikkate alınarak bu şansın dönmesi yapıldı. Burada bakanlık çok net bir şekilde ‘Kimse istemediği bir okula gitmeyecek. Okul türünde gerekli bir yönlendirme olmayacak herkes istediği okula gidecek ’ diyor.” biçiminde konuştu.
Rehberlik Uzmanı Nazik Kösegil
“ÖĞRENCİ KENDİ İSTEDİĞİ OKULA GEÇSİN”
ACILEN yapılan çalışmaların hem okulların kontenjanlarını arttırma keza de öğrencinin seçim zorunluluklarını değişiklik üstüne olduğunu ifade eden Kibar Kösegil, “Kendi gitmek istedikleri okulların da kontenjanları eksik olduğu için öğrenciler açıkta kaldı. Bir öncekinde en fazla aynı okul türünde 3 tercih yapabiliyordu. Acilen okul türü sınırı kaldırıldı, yine birincil kılavuzda nakil dönemi için ‘3 tercih yapabilir ’ deniyordu, o da 5 tercihe çıktı. Buradaki temel dert öğrencinin kendi istediği okula geçmesini sağlamak. Yani öğrenci istemediği okul türüne gitmesin diye. Tüm değişikliklerin nedeni bu doğrusu.” dedi.
“İSTEMEDİĞİ OKULA GİDENLER VAR”
Ortaya meydana çıkan sayının sadece yerleşemeyen öğrencilere ait olduğunu fakat bu problemin onlarla sınırlı kalmadığını dile getiren Nazik Kösegil, “Bir De sistem içerisinde resmileşmiş ama yerleştiği yerden hoşnut olmayan öğrenciler var. Yani gerekli olarak istemediği okul türüne dışarı giden çocuklar var. Onlar da nakil dönemini bekliyordu. Yani doğrusu nakil sürecine girecek olan 91 binden daha büyük bir kitle var.” şeklinde konuştu.
“PUAN KRİTERİ ÇOK MANÂLI”
Aynı puanı bölge öğrencilerin önceliği konusunda da bir eşitsizlik olduğunu açıklayan Kibar Kösegil, “Öğrenci puanı yüksek olduğu halde yaşı minik olduğu veya bir gün artı devamsızlığı olduğu için haksızlığa uğruyordu. Liseye geçişlerde adaletli bir koşul olabilmesi için puan kriteri kayda değer. Adres yakınlığı cilalı lakin ikinci öncelik fiilen puan olmalıydı. Çünkü diğer kriterler nesnel kriterler yok. İnsanları mutsuz eden buydu. Bunun için de ilk olarak ilçedeki öğrenci sayısına kadar okulların kontenjanının dengelenmesi lüzumlu. İkincisi öğrenci alımında mutlaka puanın birinci ayırıcı özellik olarak koyulması lazım. Yani çocuğun ortaokul başarısı yüksek lakin bir ay ya da bir gün geç doğdu diye bir sonraki sıraya geçmemeli.” ifadelerini kullandı.
“VELİLER YENİ KILAVUZU İNCELESİNLER”
Nakil dönemi hakkında velilere tavsiyelerde de bulunan Kibar Kösegil, “Kılavuzu ve kılavuzdaki yeni kuralları fazla dürüst incelesinler. Nakil tarihlerine dikkat etsinler. Tercih edebilecekleri okullar da belirli olduğu için istedikleri mektep tarzında başlayarak listelerini yapıp teslim etsinler. Ben umuyorum ki bu nakil dönemi bir kısım öğrenciyi sevindirecek. Ama birinci nakiller bittiğinde hala istediği mektep türüne geçmemiş olan veya açıkta kalan öğrenci olacaktır diye de düşünüyorum. MEB ’in danışma hattı açıldı. Kafalarında soru işareti varsa mutlaka keza arayıp sorsunlar ayrıca de soru kaydı bıraksınlar. Çünkü danışma kayıtları da incelendi ve bu değişiklikte etkili oldu.” dedi.
“YENİ DÜZENLEMELER GELECEKTİR”
Daha önce TEOG ’da da aynı bir koşul yaşandığını andıran Nazik Kösegil,”Onun da uygulandığı birincil yıl koyma dönemi çok sıkıntılıydı. Bu sınav ve tercihlerle ilgili de mutlaka seneye düzenlemeler gelecektir.” şeklinde konuştu.