Köylülerin senelerdir yaktığı madde kehribar çıktı

Köylülerin senelerdir yaktığı madde kehribar çıktı
Köylülerin senelerdir yaktığı madde kehribar çıktı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkeze alt Aydıncık köyündeki rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam Haşlak, AA muhabirine, Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi ile Bayburt Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle 2005 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğüne (MTA) kentteki doğal taş rezerv potansiyelinin tespiti için alıştırma yaptırıldığını söyledi.

MILLET KÖMÜR VE ÇIRA OLARAK KULLANIYORDU

Alıştırma sonucunda, idareli değere sahip yaklaşık 200 milyon metreküp doğal taş tespit edildiğini belirten Haşlak, arkasında kendi köyü de olan Aydıncık’ta yıllardır halk müziği kadar kömür ve çıra olarak kullanılan maddenin çıkarıldığı bölgede alıştırma yapmaya karar verdiğini açıklama etti.

Köylülerin yıllardır yaktığı madde kehribar çıktı

YAPILAN INCELEME SONUCU KEHRİBAR OLDUĞU ANLAŞILDI

Uzun yıllar taş ocaklarında çalışan Haşlak, oğlu Murat Haşlak ile alandan aldıkları numuneleri Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yerbilim Mühendisliği Bölümünde mineralojik-gemolojik açıdan incelettiklerini anlatarak, şöyle konuştu:
“Yıllarca bu alandan topladığımız siyah renkli taşları kömür, kahve renkli olanlarını da çıra diye yaktık. Yapılan inceleme sonunda bunların doğal kehribar olduğu saptandı. Benzer bölümde, doğal kehribar örneği üstünde yapılan paleontolojik yaş analizinde ise Bayburt kehribarının 48,6 milyon yıldan daha ihtiyar olduğu da belirlendi.”

Köylülerin yıllardır yaktığı madde kehribar çıktı


YALNIZCA ELAZIĞ’DA ÇIKARILAN VİŞNE MERMERİ DE BULUNDU

Benzer bölgede Türkiye’de yalnizca Elazığ’da çıkarılan vişne mermeri rezervi varlığının da saptama edildiğini vurgulayan Haşlak, bu alanın ruhsatını oğlu ile birlikte bir zaman önce MTA’dan aldıklarını dile getirdi.

Köylülerin yıllardır yaktığı madde kehribar çıktı

“ALANDA REZERV ÇALIŞMASI YAPMAK İSTİYORUZ”

Haşlak, kehribar çıkarmaya başladıklarına sinyâl ederek, “Üniversite göre hazırlanan raporlamanın ardından Türkiye de doğal kehribar çıkan ülkeler arasına girdi. Şu an için rezerv durumunu iyice bilmiyoruz. Alanda rezerv çalışması yapmak istiyoruz. Rezerv durumunu da tamamen saptama ettikten sonra çalışmalarımızı ona kadar yapacağız.” diye konuştu.

“RUSYA’NIN KEHRİBARINI ÇİN ADAMAKILLI ALIYOR”

Vişne mermeri ve kehribarın idareli değerine ilişkin veri paylaşan Haşlak, şunları kaydetti: “Şu lahza ki hesaplamalarımıza kadar, dünya çapında geçerli bir taş olan Elazığ vişne mermerinde 500 bin ton hedefliyoruz. Kehribarda ise 100 ton mu, 5 ton mu, 10 ton mu olur bilemiyorum lakin peşini bırakmayacağız. Bildiğim kadarıyla dünyada 256 renk kehribar var. Bizde de şu başlıca dek tespit edebildiğimiz 20 rengimiz var. Öbür renk ve tonlarda enteresan hoş kehribarlar. Bulduğumuz için mutluyuz. Bu ülkemiz ekonomisine bir katma değerinde getirir çünkü Rusya’nın kehribarını Çin adamakilli alıyor. İnşallah bizim de rezervimiz yüksek olur, biz de Çin’e ithal eder ülkemize girdi sağlarız.”

Köylülerin yıllardır yaktığı madde kehribar çıktı

Köylülerin yıllardır yaktığı madde kehribar çıktı