14:02 - Şehit polisin kahramanlığı katliamı böyle önlemiş
14:02 - Tartıştığı kişiyi sokak ortasında vurdu
14:01 - Buraya kadar ahbap!
17:55 - Hobi olarak başladılar, talepleri yetiştiremiyorlar
17:55 - Çocuk parkında dehşete düşüren hayvana işkence kalıntıları
17:54 - Cezaevi firarileri yakalandı!
17:54 - Cani anneden kan donduran sözler: “Canım istedi öldürdüm”
11:44 - İyi Parti Çeşme İlçe Başkanı istifa etti
Merkeze alt Aydıncık köyündeki rezerv alanının ruhsat sahibi Heytam Haşlak, AA muhabirine, Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi ile Bayburt Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle 2005 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğüne (MTA) kentteki doğal taş rezerv potansiyelinin tespiti için alıştırma yaptırıldığını söyledi.
Alıştırma sonucunda, idareli değere sahip yaklaşık 200 milyon metreküp doğal taş tespit edildiğini belirten Haşlak, arkasında kendi köyü de olan Aydıncık’ta yıllardır halk müziği kadar kömür ve çıra olarak kullanılan maddenin çıkarıldığı bölgede alıştırma yapmaya karar verdiğini açıklama etti.
Uzun yıllar taş ocaklarında çalışan Haşlak, oğlu Murat Haşlak ile alandan aldıkları numuneleri Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yerbilim Mühendisliği Bölümünde mineralojik-gemolojik açıdan incelettiklerini anlatarak, şöyle konuştu:
“Yıllarca bu alandan topladığımız siyah renkli taşları kömür, kahve renkli olanlarını da çıra diye yaktık. Yapılan inceleme sonunda bunların doğal kehribar olduğu saptandı. Benzer bölümde, doğal kehribar örneği üstünde yapılan paleontolojik yaş analizinde ise Bayburt kehribarının 48,6 milyon yıldan daha ihtiyar olduğu da belirlendi.”
Benzer bölgede Türkiye’de yalnizca Elazığ’da çıkarılan vişne mermeri rezervi varlığının da saptama edildiğini vurgulayan Haşlak, bu alanın ruhsatını oğlu ile birlikte bir zaman önce MTA’dan aldıklarını dile getirdi.
Haşlak, kehribar çıkarmaya başladıklarına sinyâl ederek, “Üniversite göre hazırlanan raporlamanın ardından Türkiye de doğal kehribar çıkan ülkeler arasına girdi. Şu an için rezerv durumunu iyice bilmiyoruz. Alanda rezerv çalışması yapmak istiyoruz. Rezerv durumunu da tamamen saptama ettikten sonra çalışmalarımızı ona kadar yapacağız.” diye konuştu.
Vişne mermeri ve kehribarın idareli değerine ilişkin veri paylaşan Haşlak, şunları kaydetti: “Şu lahza ki hesaplamalarımıza kadar, dünya çapında geçerli bir taş olan Elazığ vişne mermerinde 500 bin ton hedefliyoruz. Kehribarda ise 100 ton mu, 5 ton mu, 10 ton mu olur bilemiyorum lakin peşini bırakmayacağız. Bildiğim kadarıyla dünyada 256 renk kehribar var. Bizde de şu başlıca dek tespit edebildiğimiz 20 rengimiz var. Öbür renk ve tonlarda enteresan hoş kehribarlar. Bulduğumuz için mutluyuz. Bu ülkemiz ekonomisine bir katma değerinde getirir çünkü Rusya’nın kehribarını Çin adamakilli alıyor. İnşallah bizim de rezervimiz yüksek olur, biz de Çin’e ithal eder ülkemize girdi sağlarız.”