İstanbul ’un 1 takvim çöpüyle 250 Tesla arabulucu alınabiliyor

İstanbul ’un 1 takvim çöpüyle 250 Tesla arabulucu alınabiliyor
İstanbul ’un 1 takvim çöpüyle 250 Tesla arabulucu alınabiliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul ’daki 39 ilçe belediyesi her gün uyumlu olarak topladıkları çöpleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTAÇ ’ın tesislerine ulaştırıyor. Burada madde yapısına kadar ayrıştırılan çöpler; kompost, enerji üretimi, hammadde geri kazanımı gibi işlemlerden geçerek yeniden kazandırılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Odayeri ve Kömürcüoda ’da kurulu tesislerde işlenen çöplerden son 1 yılda 400 milyon kilowatt saat yenilenebilir enerji üreterek hem ulusal ekonomiye hem de çevreye kayda değer katkı sağlandı.

250 MİLYON TL KATKI

Ulusal ekonomiye 250 milyon TL katkı maddesi sağladı. Ayrıca çöp gazından enerji üretimi tesislerinde son bir yılda 400 milyon kilowatt saat enerji üretildi. Üretilen enerjiler ise aracısız olarak ulusal şebekelere aktarılarak Enerji Piyasaları İşletmesi ’ne satılıyor. Odayeri ’nde bulunan dev tesis havadan görüntülenirken, görüntülerde üstü toprak ile kapatılmış çöp dağları görülüyor.

1 SAATLİK ÜRETİMLE 6 KERE DÜNYA TURU

İstanbul ’un çöplerinden elde edilen 250 milyon TL ’lik kazanç elektrikli otomobil üreticisi Tesla ’nın yeni çıkacak 1 milyon TL değerindeki “Roadster” marka otomobilinden tek seferde 250 tane almaya denk geliyor. Bu araçlarla İstanbul ’un bir saatte ürettiği çöpten elde edilen enerji doğruca 6 kez dünya turu yapılabilecek enerji ortaya çıkıyor.

“YILLIK EKONOMİYE 250 MİLYON TÜRK LİRASI KATKI DA SAĞLANMIŞ OLDUK”

Atıkların organik ve inorganik almak üzere iki çeşide ayrıldığını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Mühendisi Ahmet Hamdi Zembil, “ Organik olan kısmı kompost imal diye sözcük grubu ettiğimiz suni gübre yapımında kullanıyoruz. Organik olmayan kısımdan ise geri değişim olan maddeleri ekonomiye kazandırıyoruz. Son bir yılda İSTAÇ ’ın sahalarına 7 milyon atık elden geçirildi, 400 milyon kilovat saat elektrik ürettik. Bu üretimle yıllık ekonomiye 250 milyon Türk Lirası katkı da sağlanmış olduk. Geri dönüşümde büyük ödev ilçe belediyelerine düşüyor. Attıkları gerektiği gibi tesislerimize getirmezse karışık evsel atık olarak değerleniyor. İlçe belediyeleri kayıtlı günlerde sadece geri dönüştürebilir atıkları alırlarsa bizim için daha iyi olur” biçiminde ifadeler kullandı.

ÇÖPTEN NASIL ELEKTRİK ÜRETİLİYOR?

İstanbul ’un ilçelerinden gelen çöpler geri dönüşümü olan maddelerden ayrıştırılarak depolama işlemine geçiliyor. Burada üstü toprak ile kapatılan çöplerin oksijeni adamakıllı tükendikten sonradan başlayan bozulma ile metan içerikli çöp gazı ortaya çıkıyor. Depolama uygun borular ile çekilen çöp gazı, metan motorlarında yakılarak hareket enerjisi elde ediliyor. Motorların çıkış kısmında bulunan alternatörler ile hareket enerjisi elektrik enerjisine çevriliyor ve böylece elektrik elde ediliyor.
(İHA)