Eşrefoğlu Camisi için UNESCO çalışmalarında sona gelindi

Eşrefoğlu Camisi için UNESCO çalışmalarında sona gelindi
Eşrefoğlu Camisi için UNESCO çalışmalarında sona gelindi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beyşehir ilçesindeki tarihi Eşrefoğlu Cami ve Külliyesi’nin, UNESCO’nun Dünya Servet Geçici Listesi’nden kalıcı listeye girmesi yönünde yürütülen çalışmaların yapılmak üzere olduğu bildirildi.

Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali olan Eşrefoğlu Cami, anıtsal taç kapısı, mihrap ve minberi, üstün ahşap ve çini işçiliği ile Selçuklu mimarisinin en hoş örnekleri arasında gösteriliyor.

BIRINCIL GÜNDEN BERİ HİÇ DEĞİŞTİRİLMEDİ

Eşrefoğlu Süleyman Bey göre 1296-1299 yıllarında yaptırıldığı için bu isimle anılan cami, fantastik incelikte geometrik şekiller ve nebati bezemelerle çizgili minberi, renkli kalem işi süslemelere sahip tavanı ve konsollardaki kök boyalı motifleri ile dikkati çekiyor.

Birisi taç kapısı ve iki terhis kapısı olmak üzere 3 kapısı, 35 penceresi olan camide 47 ahşap sırık, tavanında ise 480 adet tali kiriş bulunuyor. Beyşehir Gölü’nün karşı tarafındaki Anamas Dağları’ndan getirilen sedir ağaçlarının 5-6 ay gölde ıslatılıp, fırınlanmasının arkasında az daha betonlaşmasıyla elde edilen sütun ve kirişler, bu sayede birincil günden beri hiç değiştirilmeden camiyi ayakta tutuyor.

CAMİDEKİ ÇUKURUN SIRRI

Ortasında yer alan “karlık” denilen havuza çatıdaki karların doldurulmasıyla ortamın nemlendirildiği ve bu sayede sütunların çatlayıp kurumasının engellendiği 719 takvim cami, bu özelliği ile öteki camilerden ayrılıyor.

Damdaki karın, açık alandan aşağıdaki havuza kürenmesiyle oluşan nem dengesinin, sedir sütunların uzun vakit ayakta kalmasını sağladığı camide, bu havuza günümüzde kar doldurulmuyor.

Fakat tavana yapılan kumandalı sistemle cami tekrar havalandırılıyor. Geçmişte, biriken kar ve buzun halka da dağıtıldığı havuzun, keza camiyi serin tutarak, klima görevini de yerine getirdiği belirtiliyor.

Ilk girişte insanı etkileyen anıtsal taç kapısı, üstün ahşap ve çini işçiliğiyle Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden Eşrefoğlu Cami, yerli ve tanıdık olmayan turistlerin ilgi odağında yer alıyor. Çivi ve tutkal kullanılmadan üretilmiş eşsiz minberi, tamamı çini kaplama mihrabı ile dikkati çeken cami, ziyarete gelenlerde hayranlık uyandırıyor.

Eşrefoğlu Camisi için UNESCO çalışmalarında sona gelindi