En Yüksek Maaş Tıp Mezunlarına Veriliyor

En Yüksek Maaş Tıp Mezunlarına Veriliyor
En Yüksek Maaş Tıp Mezunlarına Veriliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Yükseköğretim İstihdam Endeksi’ sonuçlarına göre, Türkiye’de üniversite mezunları arasında en seri meslek bulanlar tıp fakültesi mezunları. Tıp fakültesini, diş hekimliği ile fizyoterapi ve rehabilitasyon takip ediyor.

Bu bölümlerin mezunları, bununla beraber mezunları en yüksek ücretle işe başlayan bölümler olarak belirlendi.

ÜNİVERSİTENİN İSMİ MAAŞI ETKİLİYOR

Üniversite bazında mezunları en çabuk meslek bulan ilk üç üniversite ise Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi. Mezunları en yüksek vergi alan birincil üç üniversite Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi olarak sıralanıyor.

Devlet üniversiteleri arasındaki genel sıralamada Boğaziçi Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı. Vakıf üniversiteleri ise Sabancı, Koç ve Özyeğin olarak sıralandı.

MEZUNLARLA GÖRÜŞÜLDÜ

Devlet ve vakıf üniversitelerinin destekleriyle 2 yıldır mezun deneyimlerine dayalı ‘Yükseköğretim İstihdam Endeksi’ çalışması yayımlayan Kariyer ve Kabiliyet Yönetimi Derneği’nin “CALIBRE 2018” sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. 2018 Yükseköğretim İstihdam Endeksi çalışması için 164 üniversite, 321 bölümden 38 bin 441 mezunun paylaştığı verilerden 75 üniversite ve 52 bölüm hakkındaki sonuç yayımlanmaya değerinde bulundu.

Araştırmada farklı üniversite/birim mezunlarının ne kadar zamanda, ne değin ücretle, hangi departmanlar ve sektörlerde işe başladıkları, tatmin ve tavsiyeleri tahlil edildi. Keza mezunların üniversitelerinin öğretim kalitesi, öğretim üyelerinin yeterliliği, tanıdık olmayan dil eğitimi, yurt, burs, kariyer hizmetleri, sosyal yaşam gibi görüşleri de çalışmada değerlendirildi.

6 AYDA MESLEK BAŞI YAPIYORLAR

Araştırmaya göre mezunları en hızlı iş bulan ilk üç üniversite Özyeğin Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi olarak sıralandı. Özyeğin mezunlarının yüzde 49’u ilk altı ay içinde, yüzde 30’u mezun olmadan önce birincil tam zamanlı işini buluyor.

Sabancı mezunlarının ise yüzde 46’sı birincil altı ay içinde, yüzde 26’sı mezun olmadan önce birincil bütün zamanlı işine başlıyor. Boğaziçi mezunlarının da yüzde 54’ü mezun olduktan daha sonra ilk altı ay içinde, yüzde 25’i mezun olmadan önce birincil tam zamanlı işini buluyor.

BIRINCIL ÜCRET 3 BİN 499 TÜRK LİRASI

Mezunları en yüksek ödenti bölge birincil üç üniversite ise Sabancı Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi. Sabancı Üniversitesi mezunlarının yüzde 43’ü ilk tam zamanlı işinde 2 bin 500 ile 3 bin 499 lira aralarında ücret alıyor.

ILK SIRADA BOĞAZİÇİ VAR

Devlet üniversiteleri arasındaki genel sıralamada Boğaziçi Üniversitesi birinci, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı. Vakıf üniversiteleri ise Sabancı, Koç ve Özyeğin olarak sıralandı.

Boğaziçi Üniversitesi, nasihat ve memnuniyet sıralamasında da ilk sırayı aldı. Araştırmaya calibre.kyyd.org.tr sitesinden gelmek, üniversiteler ve bölümlerin karşılaştırmalı sonuçlarını bakmak olası.

En çabuk meslek bulanlar

1- Özyeğin Üniversitesi

2- Sabancı Üniversitesi

3- Boğaziçi Üniversitesi

4- Gebze Teknik Üniversitesi

5- İstanbul Teknik Üniversitesi

6- Orta Doğu Teknik Üniversitesi

7- Koç Üniversitesi

8- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.

9- Hasan Kalyoncu Üniversitesi

10- Yıldız Teknik Üniversitesi

En yüksek ücretliler

1- Sabancı Üniversitesi

2- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.

3- Boğaziçi Üniversitesi

4- Özyeğin Üniversitesi

5- Orta Doğu Teknik Üniversitesi

6- Koç Üniversitesi

7- İstanbul Teknik Üniversitesi

8- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

9- Yıldız Teknik Üniversitesi

10- Hasan Kalyoncu Üniversitesi

En gözdeler (Devlet Üniversitesi)

1- Boğaziçi Üniversitesi

2- Orta Doğu Teknik Üniversitesi

3- İstanbul Teknik Üniversitesi

4- Gebze Teknik Üniversitesi

5- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

6- Yıldız Teknik Üniversitesi

7- Hacettepe Üniversitesi

8- Ege Üniversitesi

9- Gaziantep Üniversitesi

10- Gazi Üniversitesi

En gözdeler (Vakıf Üniversitesi)

1- Sabancı Üniversitesi

2- Koç Üniversitesi

3- Özyeğin Üniversitesi

4- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

5- TOBB Ekonomi Ve Teknoloji Ünv.

6- Yeditepe Üniversitesi

7- Bahçeşehir Üniversitesi

8- Acıbadem Üniversitesi

9- Hasan Kalyoncu Üniversitesi

10- İstanbul Veri Üniversitesi

Hoşnutluk listesi

1- Boğaziçi Üniversitesi

2- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

3- Orta Doğu Teknik Üniversitesi

4- Koç Üniversitesi

5- Sabancı Üniversitesi

6- Hacettepe Üniversitesi

7- İstanbul Teknik Üniversitesi

8- Ege Üniversitesi

9- Özyeğin Üniversitesi

10- Mimar Sinan Hoş Sanatlar Ünv.

İKİNCİ SIRADA DİŞ HEKİMLİĞİ VAR

Araştırmanın bölüm bazlı sonuçlarına kadar mezunları en çabuk iş bulan bölüm tıp. Tıp fakültesini, diş hekimliği, fizyoterapi ve rehabilitasyon peşine düşüp takip ediyor. Bu koyma, “mezunları en yüksek ücretle işe başlayan bölümler”in sıralamasını da oluşturuyor. Tatmin araştırmasına kadar de bölümünden maksimum hoşnut olanlar tıp fakültesi mezunları. Bu bölümü, psikolojik danışmanlık ve rehberlik izliyor.

IŞ BULMA ORANLARI FAZLA YÜKSEK

Memnuniyet araştırmasının üçüncü esnasında ise psikoloji var. Tıp fakültesi mezunlarının yüzde 80’i ilk altı ay içinde ilk bütün zamanlı işine başladığını belirtiyor. Bütün bölümler bazında birincil altı ay içerisinde bütün zamanlı işe başlama oranı ise yüzde 40. Tıp fakültesi mezunları arasında “Mezun olduktan sonra hiç çalışmadım” diyenlerin oranı yüzde 7. Bu oran Türkiye genelinde bütün bölümlerin ortalaması alındığında yüzde 20.

HUKUK VE MALİYE MEZUNLARI

Hukuk mezunlarının yüzde 50’si de birincil altı ay içinde tam zamanlı bir işe başladığını söylüyor. Mezun olduktan sonra hiç çalışmayan hukuk mezunlarının oranı yüzde 16. Yüzde 44’ü ise ilk işinde asgari ücretle çalışıyor. Tüm bölümlerin ortalaması alındığında, üniversite mezunlarının asgari ücretle işe başlama oranı yüzde 33.

Maliye mezunlarının yüzde 36’sı, sosyoloji mezunlarının yüzde 34’ü, milletlerarası ilişkiler mezunlarının yüzde 33’ü, felsefe mezunlarının yüzde 31’i, halkla ilişkiler mezunlarının yüzde 27’si mezun olduktan sonradan hiç çalışmamış. (Kaynak: Milliyet)