En Az Vergi Görüşmeleri Bugün Başlıyor! En Düşük 2 Bin Lira Talep Edilecek

En Az Vergi Görüşmeleri Bugün Başlıyor! En Düşük 2 Bin Lira Talep Edilecek
En Az Vergi Görüşmeleri Bugün Başlıyor! En Düşük 2 Bin Lira Talep Edilecek
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan En Az Vergi Saptama Komisyonu, 2019’da geçerli olacak en az ücreti vermek üzere bugün birincil toplantısını yapacak.

Aracısız 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren en az vergi görüşmelerinin bu yılki ilk toplantısı Aile, Alıştırma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşecek.

MINIMUM ÜCRETİN 2 BİN LİRAYA YÜKSELTİLMESİ GÜNDEME GELMİŞTİ

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’un açılış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, emekçi tarafını Türkiye Emekçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-Meslek), işveren tarafını ise Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcilik edecek.

Önceki senelerden farklı olarak bu yıl gözler komisyonda ilk kez yer alacak en az ücretli çalışanda olacak. Kamuoyunun merak ettiği bu kişinin, Yalova Üniversitesinde emniyet görevlisi olarak çalışan Güvenlik-Iş Sendikası üyesi bayan işçi olacağı öğrenildi.

Türk-Meslek Genel Başkanı Ergün Atalay, son dönemde döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle minimum ücretlilerin kayıplarına dikkati çekerek, asgari ücretin ekim ayından itibaren 2 bin liraya yükseltilmesi, Minimum Aidat Saptama Komisyonunun aralık ayındaki görüşmelerinin de mevcut en az vergi üzerinden değil 2 bin lira üzerinden yapılmasını gündeme getirmişti.

MEMUR- SEN’DEN ÇAĞRI

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) ve Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ali Yalçın, minimum ödenti konusunda da 2 bin liranın aşağı bir rakamla masaya gelinmemesi çağrısında bulunmuştu.

KOMITE OY ÇOKLUĞUYLA KARAR VERİYOR

Yasa gereği 5’er işçi, patron ve devlet temsilcisi elde etmek üzere 15 kişiden oluşan En Düşük Vergi Saptama Komisyonu bugün ki ilk toplantısının arkasında işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. 2019 yılında geçerli olacak en az ücretin açıklanmasının beklendiği dördüncü ve son buluşma ise tekrar Bakanlıkta yapılacak.

Yönetmelik gereği, Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komite, en düşük 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

“İŞLETMELERİN HESAPLI DURUMLARI DA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULSUN”

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asgari ödenti belirlenirken yalnızca enflasyon rakamlarına odaklanılmaması gerektiğini belirterek, “Enflasyon rakamının dışında ülkenin ve işletmelerin içerisinde bulunduğu ekonomik durumlar, yatırım ve rekabet ortamı ile işsizlik oranı da göz önünde bulundurulsun.” dedi.

İşverenler olarak geçmiş enflasyon yerine kasıt enflasyonun dikkate alınmasını istedikleri dile getiren Koç, şunları kaydetti:

“Geçmişte yaşamak yerine hedefleri önümüze koymalıyız. İşverenlerimizin maliyeti, ekim ayından itibaren minimum ücret desteğinin kalkmasıyla yüzde 5 arttı. 2019 yılı için bu desteğin artırılarak her yerde uygulanmasını istek ediyoruz. bununla beraber toplu iş sözleşmesi uygulanan işyerleri için SGK işveren teşviklerinin artırılarak sürdürülmesini istiyoruz.”

“DÖRT KIŞILIK AİLE DİKKATE ALINARAK BELİRLENMELİ”

Türk-Meslek Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da en az ücretin taban ödenti olduğunu belirterek, bu ücretin bir kişiye göre değil dört kişilik aile dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Son dönemde ekonomide yaşanan gelişmelere yan olarak asgari ücretli çalışanların geçim sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını ifade eden Irgat, “Yeni en düşük ücrette bu sene gerçekleşen enflasyon oranı dikkate alınmalı. Bunun yanına ülkenin büyümesi ve gelişmesi de göz önünde bulundurularak rahatlık payı da eklenmeli.” dedi.

Irgat, bu yıl başta en düşük ücretle geçinen bir işçinin Türk-Iş heyetinde yer alarak komisyona katılacağını anımsatarak, bu işçinin komisyonda asgari ücretle geçinmenin zorluklarını anlatacağını söyledi.

MEVCUT EN DÜŞÜK AIDAT NET 1603 LİRA

Minimum vergi, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise adi işçilerden bambaşka olarak kazanç ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir emekçi için 2 bin 384 lira 66 kuruş. Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt en az vergi, 314 lira 57 kuruşunu sosyal emniyet primi, 40 lira 59 kuruşunu patron işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.