Diyarbakır’da Terörün Gölgesi Kalktı, Birkleyn Mağaraları Ilgi Odağı Oldu

Diyarbakır'da Terörün Gölgesi Kalktı, Birkleyn Mağaraları Ilgi Odağı Oldu
Diyarbakır'da Terörün Gölgesi Kalktı, Birkleyn Mağaraları Ilgi Odağı Oldu
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunan ve Antik Çağ’da ikâmetgâh yeri olarak kullanılan Birkleyn Mağaraları, bölgenin terörden temizlenmesi ile birlikte halktan yoğun alaka görüyor. Vatandaşlar bir yandan Birkleyn Mağaraları’nda çıkan buz gibi suyun kenarında piknik yapıyor, öteki yanlamasına da yüksek kayalıklardan suya atlayıp serinliyor. Ziyaretçiler, Birkleyn Mağaraları’nın fazla önemli ve tarihi olduğunu belirterek, turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

MAĞARALAR, TERÖRDEN TEMİZLENMESİYLE GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

Bölgede terör olaylarının en yoğun yaşandığı yerlerin başından gelen Diyarbakır’ın Lice ilçesi kırsalındaki Birkleyn Mağaraları, son yıllarda düzenenlen detaylı terör operasyonları ile oluşan refah ortamıyla gün yüzüne çıktı. İlçeye emrindeki Abalı köyü yakınlarında, içerisinden su meydana çıkan tarihi Birkleyn Mağaraları da ziyaretçileri ağırlıyor. Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Saklıkent’e benzetilen mağaralar doğal güzelliğiyle büyük ilgi görüyor.

TURİZME KAZANDIRILMASINI İSTİYORLAR

Ilk Kez Diyarbakır ve Bingöl almak üzere çevre illerden çok sayıda birey, Birkleyn Mağaraları’na sabahın erken saatinde gelerek, piknik keyfi yapıyor. Bir Takım kişiler de yüksek kayalıklardan suya atlayıp serinliyor. Ziyaretçiler, Birkleyn Mağaraları’nın çok önemli ve tarihi olduğunu belirterek, çevre düzenlemesi yapılması ve bölgenin turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

M.Ö 6000 YILINDAN İTİBAREN KULLANILIYOR

Antik Çağ’da ikâmetgâh yeri olduğu belirtilmiş Birkleyn Mağaraları’nda yapılan ön kazı incelemelerinde elde edilen kalıntıların ışığında, bölgenin M.Ö. 6000 yılından itibaren kullanıldığı açıklama edildi. Birkleyn Mağaraları’nda birbirine paralel kayalıkların içinde beş mağara yer alıyor. Dicle Nehri’nin doğu kolu olan Dibni Çayı, mağaraların birinden girip diğerinden çıkıyor. Buraya bununla beraber Dicle tüneli adı da verilirken ve nehrin doğduğu yer olduğu değerlendirilen alanda, Asur krallarının kitabe ve kabartmaları da yer alıyor. Makedonya Kralı Büyük İskender’in, Pers seferine sırası gelmişken 15 bin karakter ordusuyla burada konakladığı belirtildi.