Sivas’ın Divriği ilçesinde, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Miras Listesi’nde bulunan ve Avrupalı bilim adamlarınca ‘Anadolu’nun Elhamrası olarak görülen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, görenleri kendisine hayran bırakıyor.
ANADOLU’NUN ELHAMRASI
Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde yapılan eşsiz yapı, inanç ve tarih turizmi açısından manâlı bir eser olarak gösteriliyor.
Özgün mimarisi, estetik, kültürel ve evrensel değeriyle 13’üncü yüzyılda bayan erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak nitelendirilen Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Avrupalı bilim adamlarınca Anadolu’nun Elhamrası olarak görülüyor.
ZİYARETÇİLERİN SIK SIK GIDILEN YER YERİ
Yerli ve yabancı turistlerin sik sik gidilen yer mekanı, Anadolu erken dönem mimarisinin en seçkin örneklerinden Divriği Yüce Cami ve Darüşşifası, taş bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasıyla benzersiz bir eser.
Caminin batı kapısında ikindi namazı zamanında ortaya çıkan namaz kılan insan silueti ise görenleri hayran bırakıyor. Turistler, bu silueti görebilmek için ziyaret saatlerini ikindi namazı vaktine eşit getiriyor.
RSTORASYON ÇALIŞMASI YAPILIYOR
Tarihi eserde 2 sene önce başlatılan yaklaşık 800 takvim tarihinin en ayrıntılı restorasyon çalışmaları da devam ediyor. Eserin üstüne, restorasyon sürecinde yağmur, balçık ve kardan etkilenmemesi için çelik konstrüksiyondan geçici çatı yapıldı.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası’nın üzerini adamakıllı kaplayan ama esere temas etmeyen geçici çatı, çalışmaların tamamlanmasının arkasında kaldırılacak.