Değirmen ve Sektör Makinaları Üreticileri Derneği (DESMÜD) Başkanı Akıllı Demirtaşoğlu, Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) ile imzaladıkları ve mesleki eğitimde alet teknolojisi alanı altında ilk kez değirmencilik dalı açılmasını öngören protokole ilişkin açıklamalarda bulundu.
SANAYİ MAKİNELERİ ÜRETİMİNDE ILK SIRADA
Tahıl, bakliyat, yem ve kahve gibi sektörler için öğütmeyi karşılayan her türlü sanayi makinesinin, değirmen ve sektör makineleri imalatçıları tarafından üretildiğini anlatan Demirtaşoğlu, endüstri 4.0 ile ahenkli sektörün Türkiye’nin sanayi makineleri üretiminde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
“SEKTÖR BÜYÜYOR”
Türkiye’de değirmen ve sektör makineleri imalatçılarının, üretimlerinin yüzde 95’ini ihraç eden tek sektör olduğunu belirten Demirtaşoğlu, bu alanda geçen sene 1,35 milyar dolarlık ihracatın gerçekleştirildiğini belirterek, “Sektör geçen yıl yüzde 34 büyüdü. Türkiye’nin hedefleri ile ahenkli şekilde ihracatımızı 2023’te 7 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
160 ÜLKEYE İHRACAT
Cihaz sanayicilerinin 160’tan artı ülkeye ihracat yaptıklarına dikkat çekici eden Demirtaşoğlu, “Dolayısıyla Türkiye, bütün dünya ülkelerinin sanayi makinesi ihtiyacını karşılayan bir imal noktası” dedi.
ÖĞRENCİLERİN TAMAMINA IŞ GARANTİSİ VERİLECEK
Akıllı Demirtaşoğlu, “Sektörde şu lahza 35 bin dolayında çalışanımız var. Biz şu anda değirmencilik sektörü için makine üretiminde tatmin edici teknik personel bulmada büyük can sıkıntısı yaşıyoruz. Meslek yüksekokullarında Türkiye’de üretiminin az kalsın yüzde 95’ini ihracat yapan bir sektöre eleman yetiştirecek bir bölge da bulunmuyor. Üretimlerimiz için sektörün asgari takvim 1000 şahsiyet eleman ihtiyacı bulunuyor. MEB ile iki taraflı yapacağımız eğitimler ile gelecek 10 yılda 10 bin teknik eleman yetiştirmeyi hedefliyoruz” biçiminde konuştu.
ÖĞRENCİLERE BURS
Sektörde teknik personel maaşlarının 3-10 bin lira arasında değiştiğini aktaran Akıllı Demirtaşoğlu, “Bu alanda liseden mezun olacak öğrencilerimiz, kendilerini ne değin geliştirirse hatta yurt haricen fabrika montajları yapabilecek düzeye gelirlerse 2 bin doların üstünde ücret alabilecekler. böylece öğrencilerimizi, MEB ile hazırlayacağımız müfredat bir uçtan bir uca eğiteceğiz. Öğrenciler, hüner eğitimlerini fabrikalarımızda yapacaklar. Bizden aylık burs alacaklar. Okulu bitirdiklerinde de fabrikalarda işleri hazırlanmış bir şekilde onları bekliyor olacak” ifadelerini kullandı.