Içten olarak bildiğimiz yanlışlardan, sadece sanatçılar mı becerikli olabilir?! Hayır efendim,her iş dalı, mühendisler, mimarlar ve hatta hastalıklara farklı çare yolları üretebilen doktorlar bile yaratıcılıkları oranında farklılaşırlar diğerlerinden. Dolayısıyla yaratıcılık hayatın her alanında iş uygun, evde, okulda, sokakta karşımıza çıkıyor, yardımımıza koşuyor, bir insanın sahip olabileceği en kıymetli yeteneklerden biri. Fakat acilen biz Susan Striker’ın baskısı bitkin meşhur Çocuklarda Sanat Eğitimi kitabını referans alarak çocuklarda sanatsal yaratıcılığı geliştirmenin yollarını arayalım.
-Çocuğunuza fotoğraf sehpası, tebeşir tahtası, boya kalemleri, her cins badana, yapıştırıcı ve bunları toplayacak bir kutunun bulunduğu bir köşe hazırlayın. En önemlisi bu köşenin daima düzensiz olmasına izin verin ancak, çocuk istediği süre çalışmaya kaldığı yerden devam edebilsin.
-Çocuğunuzun resimlerini çaktırmadan, o uyuduktan sonra çöpe atmayın. Büyük bir dosya alın ve resimlerini burada saklayın. Sergileyin, paylaşın, kullanın. Şöyle ama resimlerini çerçeveleyebilir, onları evinizdeki eşyaları süslemekte kullanabilir ya da sevdiklerinize göndereceğiniz yılbaşı kartları vb. haline getirebilirsiniz.
-Yaptığı resimleri “çok güzel” diyerek geçiştirmeyin, kullandığı renklerden, çizdiği çizgi ve şekillerden bahsedebilir, onun için neleri ifade ettiğini konuşabilirsiniz.
-Çocuğunuzun yanında ” ay ben akıcı bir çizgi bile çizemem, çok kötüyüm onu hayatta yapamam” biçiminde ifadelerde bulunmaktan kaçının. Sonuçta çocuklar anne-babayı örnek alıyor. Siz ne kadar üretken olursanız o da sizden o kadar cesaret alacaktır.
-Çocuğunuzla birlikte sergileri ziyaret edin, meşhur resimleri inceleyin ve bunlar üstünde zihin üretmesini sağlayın.
-Yalnızca boyalarla değil farklı materyallerle de çalışmasına teşvik edin, aydınlık renkli düz materyaller, şişe kapakları, yumurta kartonları, kumaşlar… Bunlarla evdeki bir takım eşyaları süsleyebilirsiniz, veya yeni ürünler ortaya çıkarabilirsiniz.
-Çocuğunuza asla boyama kitapları almayın diyor Susan Strike, çünkü bu başkasının yarım bıraktığı çalışmayı tamamlatma zorunluluğundan diğer bişey ifade etmiyormuş. Siz de farkettiniz mi bilmem ama çocuklar da o kadar boyama kitaplarını sevmiyor kendimce. Daha çok serbest çalışmayı seçim ediyorlar.
-Çocuklara neyi nasıl yapmaları gerektiğini söylemeyin, onun hayal gücünde at ola ki de sizin reel dünyada gördüğünüzle aynı olmayabilir. Ve sakın nasıl çizmesi gerektiğini göstermeyin.
Duvarları veya yerleri boyadığı için ona kızmayın aksine ” lakin resmini bu kağıda yaparsan ben onu saklayabilirim” diyerekten teşvik edin.
-Çocuğunuzu yarışmalara, yaratıcılığını rekabet için kullanacağı ortamlara sokmayın, tersine birlikte çözüm üretme amacına yönlendirin, bu daha faydalı olacaktır diyor özetle Susan Striker.
Bu önerilere kulak vermekte üstünlük var, ah kim bilir ne yetenekler harcandı gitti annelerin “o duvarı bir daha boyarsan….” tehditleri aşağıda… Zaten ileriki aşamalarda “ressamlık diye meslek mi olur, hobi olarak yap sen o işi” veya “resim yapacağına otur ders çalış” klişelerine maruz kalacağından bırakın şimdi özgürce sanatla ilgilensin :)
Sevgiler,
Hülya Akhan
Kadinvekadin.net özel içeriğidir.