Türkiye, Kurtuluş Savaşı sonrası ayrıca yeni bir idare şekliyle hem de siyasi partilerle tanıştı.
BIRINCIL SİYASİ PARTİ
Ülkenin birincil siyasi partisi ise Milli Mücadele’nin önderi Mustafa Kemal Atatürk kadar kuruldu.
Atatürk göre “Halk Müziği Fırkası” adıyla kurulan partinin adının başına 1924’te “Cumhuriyet” sözcüğü eklendi. 1935’teki 4’üncü kurultayda ise bugünkü “Cumhuriyet Halk Partisi” adı benimsendi.
Dünyanın en uzun soluklu birkaç partisinden biri olan CHP, 1923’ten 1950’ye dek aralıksız iktidarda kaldı.
12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardındaki, o dönem Bülent Ecevit’in genel başkanlık yaptığı Cumhuriyet Insanlar Partisi kapatıldı. Parti sonra 3821 sayılı yasaya dayanarak kuruluşunun 69’uncu sene dönümü olan 9 Eylül 1992 günü bitmiş açıldı.
7 GENEL BAŞKAN
Deniz Baykal’ın istifasıyla 2010’dan beri genel başkanlığını Kemal Kılıçdaroğlu’nun yürüttüğü CHP’de bugüne dek 7 genel başkan atama yaptı.
Delege olarak tayin alanlar hariç CHP’de genel başkanlık koltuğuna Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Hikmet Çetin, Altan Öymen, Deniz Baykal ve Kemal Kılıçdaroğlu oturdu.
36’SI ALIŞILMIŞ 55 KURULTAY
Dünyanın en eski birkaç siyasi partisinden biri olan ve Türk siyasi tarihinde “kurultaylar partisi” olarak adlandırılan CHP’de bugüne kadar 36’sı klasik edinmek üzere, 55 kurultay gerçekleştirildi. 3-4 Şubat tarihlerinde 36. Alişilmiş Kurultayı’nı gerçekleştiren CHP, son olarak 9-10 Mart’ta anayasa değişikliğini taşıyan 19. Doğaüstü Kurultayı’nı yaptı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu CHP’nin birincil kongresi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi (4-11 Eylül 1919) olarak kabul ediliyor.
İNÖNÜ DÖNEMİ
Parti, birincil mucizevi kurultayını ise Atatürk’ün vefatı üstüne 26 Aralık 1938’de yaptı. Kurultayda, “değişmeyen genel başkanlığa” seçilen İsmet İnönü, takriben 33 sene bu görevi sürdürdü.
Kılıçdaroğlu, CHP’nin genel başkanlık koltuğuna 2010’da dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın istifasının ardındaki gerçekleştirilen 33. Alişilmiş Kurultay’da oturmuştu.