ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, otopark yönetmeliğinin 15 Eylül’de yürürlüğe gireceğini hatırlatarak, “Bundan daha sonra her daireye bir otopark yapacağız. Otoparkları cadde üstünde değil, binaların aşağı her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız. Bu mevzuat park ve meydanların altına da otopark yapabilme imkanı getiriyor” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bursa Valiliği’ni ziyaret etti. Bakan Kurum, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Aksaray’da meydana gelen trafik kazasında 6 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yararlılara ise acil şifalar diledi. Kurum, konuşmasında otopark yönetmeliği ve deniz kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Otopark yönetmeliği yayınladıklarını, bu yönetmeliğin 15 Eylül’de yürürlüğe gireceğini andıran Bakan Kurum, “Bundan Böyle bundan sonradan yapacağımız tüm işlerde, her daireye bir otopark yapacağız. Dolayısıyla şehrin merkezinde sokakları azıcık daha rahatlatacağız. Otoparkları, cadde üstünde değil, binaların altında ve her daireye bir otopark düşecek şekilde yapacağız. Tekrar kayda değer bir karar; ticari eksen olan yerlerde ev alanı zeka olsa bu alanlarda hiçbir plan değişikliği yapılmaksızın yargı sahibi isterse katlı bir otopark yapabiliyor. Dolayısıyla bu alanlarda da tekrar otopark ihtiyacının çözümünü plan değişikliği yapılmaksızın çözebileceğiz” dedi.
Bütün kamu alanlarında ilgili idarenin onayıyla otopark yapabileceklerini kaydeden Bakan Kurum, şöyle devam etti:
“Bütün ülke için mekansal stratejik plan hazırlıyoruz. Şehirlerin imar planlarını her yerde gözden geçiriyoruz. Bu planlara ilişkin bundan sonra yapılacak düzenlemelerde ‘park et devam et’ sistemini getiriyoruz. İmar planlarında toplu ulaşım noktalarında büyük otopark alanları bırakılma zorunluluğu getiriyoruz. Bu sayede millet toplu ulaşıma arabalarıyla gelecekler, arabalarını park edecekler ve buradan toplu ulaşım ile şehir merkezine gidebilecekler. Şehir Halkı merkezine araba ile gelme veya toplu ulaşıma gittiğinde arabayı nereye koyacağım kaygısını yaşamayacak. Yönetmelikle park ve meydanların altına da otopark yapabilme imkanı getiriliyor. Bu da çok manâlı; Bursa gibi büyük şehirlerimizde kent merkezlerindeki problemi tamamıyla aşabilecek bir düzenleme.”
Otoparkların içeriğine ilişkin bilgiler de veren Bakan Kurum, “Otoparkların yüzde 1’ini bisiklet alanı, yüzde 5’ini engelli park yeri, yüzde 2’sini de elektrikli araç için bozmak zorunluluğu geliyor. Bu yönetmelik inşallah 15 Eylül’de yürürlüğe girecek. Yeni mevzuat, bu tarihten önce ruhsat başvurusu yapmış, ruhsat işlemi devamlı, imar koşul belgesi almış başvuru sahiplerini ilgilendirmiyor. Onlar isterlerse yine eski yönetmelikten faydalanabiliyor, oysa bu tarihten sonraki başvurular için bu mevzuat geçerli” ifadelerini kullandı.
FOÇA’DAKİ DENİZ KİRLİLİĞİ
31 Ağustos’ta İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan deniz kirliliğiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Bakan Kurum, “İzmir Foça’da bir deniz kirliliği gerçekleşti 31 Ağustos 2018 tarihinde. Bakanlığımız 100 karakter bir takım ile olaya müdahale etti ve 3 Eylül’de deniz kirliliği ile ilgili problem yoklama altına alındı. Kirlilik yüzde 80-90 seviyesinde temizlendi. hemen da ekiplerimiz sahada yoğun bir şekilde çalışıyor, bir hafta 10 gün içinde de ince temizleme bitirilip deniz kullanılabilir ışık halkası gelecek” dedi. Kirliliğe yol açan geminin tespit edildiğini de gösteren Bakan Kurum, şöyle konuştu:
“Bu kirliliğe sebep olan gemi araştırılıyordu. 23 gemiden numune aldık. 23 gemi ile ilgili tespitleri TUBİTAK’a gönderdik ve laboratuarda gemiden alınan tespitlerle sahadaki tespitlerin bir gemide uyuşması laf konusu. Bu gemi 29 Ağustos tarihinde Türkiye’ karasularına giren Palau bayraklı ‘Harier’ isimli bir gemi. 38 bin 282 grostonluk bu gemi, söküm işlemi için ülkemize gelmiş, fakat fuel oil yakıtını denize bırakmış. Buna ilişkin 2872 sayılı Çevre Kanunu ile laf konusu gemiye 1 milyon 650 bin lira, laf konusu tekrar sahada bu kirliliği arındırmak için harcadığımız takriben 10-15 milyon lira tutarındaki bedel de gemi sahibinden tahsil ediliyor. Ayrıca ilgililer hakkında da savcılığımız zorunlu soruşturmayı yürütüyor. Bu tabii yoğun bir egzersiz sonunda tespit edildi. Bu çalışmada Ulaştırma Bakanlığımız Sahil Emniyet Komutanlığımız, Bakanlık yetkililerimiz yoğun bir çalışma sergilediler. Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Denizlerimizi ‘mavi bayraklı’ plajlarımızı artırma konusunda gayretimiz laf konusu. Seviye olarak dünyada 3’üncüyüz. İnşallah seviyeyi daha da yukarı artıracağız, dolayısıyla kirliliğe sebep olacak hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz.”
Bursa’nın problemlerini yerinde tespit ederek, çözümü getirmeye çalışacaklarını kaydeden Bakan Kurum, “Mevcutta şehirsel dönüşüm ile ilgili problemlerimiz var. Bunlarla ilgili olarak, kentsel dönüşümün hızlandırılması noktasında kararlar alacağız. Büyükşehir Belediyemizin mevcutta yapmış olduğu işlerde, bu işlere hızlanma noktasında ilave halk parkı, halk kıraathanesi yapma noktasında yine tespit ve kararlarımız olacak. Mevcutta sürekli bir sanayi inşaatımız var, bu sanayi inşaatıyla ilgili yine buluşma yapacağız, kararlar alacağız. Şehirsel dönüşümde sahada birkaç alanda problemimiz var, Nilüfer’de ve Yıldırım’da. Bunların da çözüm kararlarını yeniden burada belediye başkanlarımız ile birlikte alıp inşallah yolumuza seri bir şekilde yürüyor olacağız. Bursa ilimiz, baktığınızda Türkiye tekstilinin yüzde 22’sini, otomotiv üretiminin yüzde 34’ünü, gıda tarım hayvancılık işinin yüzde 8’ini, ihracatın da takriben yüzde 7’sini, ama bu 10 milyar dolar seviyesinde, gerçekleştiriyor. Bu manada Bursa ayrıca bulunduğu konum itibariyle, keza de sanayiye yaptığı katkıyla bizim için tartı talep ediyor. O yüzden biz de birincil ziyaretlerimizden birini Bursa’ya gerçekleştirmiş olduk. İnşallah bugün kararlarımızı alıp seri bir şekilde sahada uygulamalarına geçeceğiz” dedi.
– Bursa